Schrik voor fiscale inquisitie leidt tot Taxman Award

De werkgroep Fiscaal Correct, opgericht door de Genkse accountant Eddy Claesen, is uitgeroepen tot winnaar van de Taxman Award 2013. Een hele eer, aangezien op de erelijst namen van ministers prijken als Dirk Van Mechelen en Didier Reynders.

Fiscaal Correct is expertengroep die Eddy Claesen heeft samengesteld naar aanleiding van de zogenaamde monsterboetes die aan ondernemers zouden worden opgelegd. Zowat een jaar geleden ging Claesen aan de alarmbel hangen, nadat hij merkte dat controleurs de opdracht hadden gekregen om keihard op te treden tegen zogezegd ongeoorloofde fiscale voordelen voor ondernemers. Staatssecretaris John Crombez had instructies gegeven om 309 procent boete op te leggen bij misbruik van bijvoorbeeld bedrijfswagens, restaurantkosten of andere voordelen van alle aard.

Eddy Claesen 2Claesen ging eerst in het verweer met de petitie Stop de Fiscale Onzin, die op korte tijd door meer dan 5000 mensen werd getekend. Nadien bracht hij in de werkgroep Fiscaal Correct een aantal vooraanstaande professoren samen om voorstellen te doen rond een eerlijke fiscaliteit. Intussen werden al een aantal van deze voorstellen aan de beleidsmakers gepresenteerd.

Voldoende voor de organisatoren van de Taxman Award om de werkgroep Fiscaal Correct op het hoogste schavot van deze verkiezing te plaatsen. "Een enorme eer," reageert Eddy Claesen. "Mijn bijzondere dank gaat uit naar iedereen die hier toe bijgedragen heeft. Onze werkgroep gelooft héél erg in een toekomst met een betere, eenvoudigere, correctere én vooral rechtszekere fiscaliteit én dit zowel ten behoeve van de ondernemer als van de burger in het algemeen. We geloven immers dat het echt anders kan, en vooral dat het anders moet. Deze prijs zal ons nog meer aanzetten om dit doel te bereiken."