Nieuws Limburg Sibelco: “Schaliegas? Waar wachten jullie op?”

Sibelco: “Schaliegas? Waar wachten jullie op?”

Sibelco: “Schaliegas? Waar wachten jullie op?”

De groep Sibelco, gespecialiseerd in de ontginning en veredeling van mineralen, heeft vorig jaar de omzet met 2,6 procent zien dalen tot 2,4 miljard euro. Dat is te wijten aan de economische crisis wereldwijd en de slechte wisselkoersen. Hoopgevend waren dan weer de gestegen verkoop van zanden die gebruikt worden in tv’s. Met een bedrijfsresultaat (ebitda) van 558 miljoen werd toch nog het derde hoogste resultaat uit de geschiedenis gehaald.

stop schaliegasHet bedrijf werd opgericht in 1872 en bestaat dus eigenlijk al 142 jaar. Sibelco zag het levenslicht toen Stanislas Emsens, grootvader van huidig erevoorzitter Stany Emsens, aan het einde van 19de eeuw begon met een zanduitbating in Lommel. Ruim 140 jaar later is Sibelco nog steeds een familiebedrijf, actief in ruim 200 vestigingen in 42 landen over de hele wereld, met 11.000 medewerkers. In eigen land beschikt de groep over fabrieken in Lommel, Maasmechelen, Mol-Dessel en Antwerpen. Het hoofdkwartier is gevestigd in Antwerpen.

De mineralen van Sibelco zijn terug te vinden in allerlei toepassingen: van verven en poetsmiddelen tot mallen voor scheepsschroeven. De meest voorkomende zijn echter glas en keramiek. “Ons kwartszand zit in de helft van alle platte schermen (tv’s, tablets, monitors) in de wereld,” maakt CEO Jean-Luc De Leersnyder zich sterk.

In de VS levert Sibelco ook meer en meer zogenaamd fraczand, zand dat gebruikt wordt om schaliegas en -olie te ontginnen. “Daardoor is de prijs voor gas in de VS nog slechts een derde van de prijs in Europa. De VS weten daardoor opnieuw industrie aan te trekken. Ik vraag me af waar Europa op wacht,” aldus De Leersnyder.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.