Sit & Sleep: “Omdat een rugtransplantatie niet bestaat”
Massaal veel Vlamingen zitten dagelijks uren voorover gebogen achter hun computerscherm. Een stijve nek, schouderproblemen of rugklachten zijn na verloop van tijd het pijnlijke maar logische gevolg. “Vaak komt men pas bij Sit & Sleep terecht als het nagenoeg te laat is. In België hebben we veel te weinig aandacht voor een natuurlijke, gezonde werkhouding en het preventieve nut hiervan. Jammer, want met enkele eenvoudige middelen kan je niet alleen rugsparend, maar ook efficiënter werken. Cruciaal, want een rugtransplantatie bestaat niet,” zegt Stijn Lespoix van meubelwinkel Sit & Sleep op de Genkersteenweg in Hasselt.
Waar loopt het vooral fout op werkplek?
“Het grote probleem is dat veel mensen door de inrichting van hun werkplek gedwongen worden verkeerd te zitten. Door een te laag bureau, een verkeerd afgestelde stoel en een slechte opstelling van beeldscherm en documenten krijg je gegarandeerd pijnklachten aan de rug of nek. Het zijn houdingsgebonden problemen die ontstaan door lang stil te zitten in een voorover gebogen houding. Zitten zou iets actief moeten zijn. Bij Sit & Sleep geven we graag advies over hoe je dat moet doen,” aldus Stijn.
Wat is dan een goede werkhouding?
“Wat wij doen, is de rug terugbrengen in een natuurlijke situatie. Belangrijk zijn het behoud van een goede vorm én aandacht voor heel veel variatie in je houding. Wandelen is goed voor je rug, maar je kan ook beweeglijk zitten. Dat is beter dan de ganse dag tegen een leuning te plakken. Bij Sit & Sleep werken wij niet rond de traditionele 90 gradenzithoek, maar rond een open heuphoek. En we bekijken altijd de volledige werkplek, dus niet alleen de stoel, maar ook de tafelhoogte, de positie van documenten… . Daarin verschillen wij sterk van de klassieke kantoorinrichters.”
Bedrijven zijn hier nauwelijks mee bezig?
“Ze hebben vooral aandacht bij de inrichting voor esthetiek, maar minder voor functionaliteit. Maar wanneer polsmatjes of voetenbankjes de comfortproblemen niet kunnen oplossen, worden wij gecontacteerd op aanraden van de bedrijfsarts of preventieadviseur. Dan blijkt dat amper is geweten hoe een verstelbare stoel correct moet worden gebruikt en hoe het personeel te motiveren om dit effectief te doen.”
Hoeveel kost een gezonde werkplek?
“Ons goedkoopste product is gratis en werkt altijd. Het zijn houten blokjes om je tafel mee te verhogen. Het is dus echt niet nodig om steeds tabula rasa te maken. Kleine ingrepen kunnen al werken zoals pakweg het gebruik van een ergonomisch zitkussen of documenthouder. Een goede, nieuwe stoel waar je uren op zal zitten, kost misschien wel wat, maar hij is duurzaam en gaat tot 20 jaar mee. Bovendien helpt hij rugklachten voorkomen als je hem goed gebruikt. Dat voel je elke dag.
Meer en meer werken we thuis. Hoe ziet een gezonde werkplek thuis eruit?
“Thuiswerk is misschien wel goed voor de files, maar niet voor de rug. Dikwijls werken we aan de keukentafel of met een laptop op de schoot in de zetel. Maar een laptop hoort in een laptophouder, liefst aangevuld met een compact toetsenbord en een polsvriendelijke muis. Rugsparend werken hoeft niet veel kosten: 96 euro voor een laptophouder en 89 euro voor een zitkussen. Waarom dat kussentje? Velen werken ook nog elders en dan kan je moeilijk overal je stoel naartoe sleuren. Een wigvormig kussen helpt om je zithouding optimaliseren.”
Waarom zou ik hier een bureaustoel kopen en niet pakweg bij een grootwarenhuis?
“Er is een groot verschil op vlak van kantelmechanismen, kwaliteit van de schuimen en bekledingen, het advies dat je krijgt … Als ik thuis een schilderij wil ophangen, kan ik een heel eenvoudige boormachine gebruiken terwijl een schrijnwerker die dat dagelijks moet doen heel ander materiaal gebruikt. Voorzie daarom het juiste materiaal op de plek waar u en uw collega’s dagelijks acht uur moeten presteren. Dat wordt geapprecieerd. Een werknemer vindt het ook fijn als zijn baas bezorgd is om zijn gezondheid en hij of zij niet hele dagen met een stijve nek op kantoor zit,” besluit Stijn Lespoix.
Sit & Sleep
Genkersteenweg 299, 3500 Hasselt
011 76 54 76
www.sit-and-sleep.be