Nieuws Limburg Slangen, spatschermen en veel alcohol

Slangen, spatschermen en veel alcohol

Slangen, spatschermen en veel alcohol

De Limburgse bedrijven maken niet alleen mondmaskers om de zorgsector te ondersteunen. Zo worden er beschermende spatmaskers, tubes voor beademingstoestellen en 84.000 liter accijnsvrije handgel geproduceerd.

Zweko Optics in Bocholt is een gerenommeerd producent van vizieren voor motor- en veiligheidshelmen. De jongste weken heeft het zijn machines omgeschakeld voor de productie van gezichtsmaskers voor ziekenhuizen. Alle Limburgse ziekenhuizen zijn ondertussen uitgerust met deze spatmaskers. “En ondertussen versturen we ze ook naar ziekenhuizen in Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië”, zegt manager Luc Verduyckt. “Bovendien hebben we een nieuw, licht en comfortabel model ontwikkeld voor de medische sector. Een deel van onze mensen werkt nu uitsluitend aan deze gezichtsmaskers, en ze zijn zeer blij daarmee een steentje bij te dragen.”

Slangen
Bij de groep Plastiflex, met hoofdkantoor in Beringen, is het ook alle hens aan dek. De bedrijvengroep met vestigingen Europa, Azië en Noord-Amerika is vooral bekend als producent van flexibele kunststofslangen voor de stofzuigers, wasmachines, industriële gereedschappen en zwembadreinigers. Momenteel krijgt de medische industrie voorrang. “Onze fabriek in China draait op 150 procent om zoveel mogelijk tubes voor beademingstoestellen te maken”, zegt CEO Piet Gruwez. “Veel van onze klanten hebben dringende orders gekregen van verschillende nationale regeringen. We zijn ook van plan om een voor later geplande investering in Mexico te vervroegen.”

Handgel
Bij Konings in Zonhoven slaan ze ondertussen een zucht van opluchting. De 120.000 flessen (van 0,7 liter) met alcoholgel kunnen dan toch aan de zorgsector aan kostprijs bezorgd worden. De ontsmettende handgel werd geproduceerd volgens het voorgeschreven recept van de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO. “Het voorbije weekend heeft minister Philippe De Backer daarvoor de obstakels uit de weg weten ruimen. Anders hadden we nog 2 miljoen aan accijnzen moeten betalen”, zegt een opgeluchte CEO Joris Brams van drankenproducent Konings. Deze week worden nog eens 200.000 flessen met ontsmettende handgel voor de zorgsector geproduceerd.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.