Slechts 1/3 van aannemers maakt winst

Aan de vooravond van bouwbeurs Bouwinnovatie, die nog tot 12 februari loopt in de Hasseltse Ethias Arena, heeft Bouwunie Limburg de bouwbarometer gepresenteerd. Die staat niet alleen letterlijk op vriesweer. Want ruim 65 procent van de Limburgse bouwbedrijven geeft aan dat ze geen winst maken. Zo'n 7 procent werkt zelfs met verlies. “Dat verklaart het hoge aantal faillissementen in de bouw”, aldus directeur Geert Ramaekers van Bouwunie Limburg. Bovendien is het orderboekje van 60 procent van de aannemers voor minder dan drie maanden gevuld.

Voor 2012 verwacht 44 procent van de aannemers slechter te boeren dan vorig jaar, terwijl 67 procent de crisis nu al aan den lijven voelt. Is er dan geen goed nieuws te rapen? “Toch wel, vindt Geert Ramaekers. “De werkgelegenheid steeg vorig jaar met 1.200 eenheden en ook op vlak van vacatures was 2011 een topjaar.” In de Limburgse bouw werken 15.700 mensen.

"We gaan het zelf doen"
De bouwbedrijven worden inmiddels ook geconfronteerd met de gevolgen van het regeringsbeleid. Door de afschaffing van de steunmaatregelen voor energiebesparende investeringen en de onduidelijkheid over de hypotheekaftrek, kijken kandidaat-bouwers de kat uit de boom. Sinds de afschaffing van de fiscale stimuli voor energiezuinige investeringen, zegt 52 procent van de bouwers zijn plannen aan te passen. Een kwart zegt een deel van de werken zelf uit te voeren, 10 procent wil alles zelf doen en 14 procent wil een deel van de werken niet uitvoeren. Slechts 1 procent zegt zijn project stop te zetten, 2 procent stelt zijn project uit.