Nieuws Limburg Slechts 1 op 10 wil meer telewerken dan nu

Slechts 1 op 10 wil meer telewerken dan nu

(Foto: Karolina Grabowska)

Slechts 1 op 10 wil meer telewerken dan nu

Hoewel telewerk tijdens de coronapandemie tot norm werd bestempeld, kon in de praktijk gemiddeld genomen minder dan een kwart van de werknemers van de Limburgse bedrijven zijn of haar job van thuis uit uitvoeren. Ondanks dat bedrijven in het telewerken van hun medewerkers meer uitdagingen dan voordelen ervaren, gaan 7 op 10 bedrijven waar vandaag getelewerkt wordt, ervan uit dat een meer hybride vorm van werken een blijvende erfenis zal blijken van de coronapandemie. Weliswaar veelal met minder thuiswerk dan vandaag, al wil 1 op 10 bedrijven nog een stapje verder gaan. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van Unizo Limburg en VKW Limburg bij hun leden.

De voornaamste conclusies van het onderzoek zijn:

– 3 op 10 bedrijven met thuiswerk wil terug naar een volledig fysieke aanwezigheid op het werk
– 7 op 10 verwacht een blijvende hybride vorm van werken
– Minder telewerk dan nu in meer dan 5 op 10 bedrijven
– Maar 1 op 10 wil nog stapje verder gaan dan vandaag
– Bedrijven ervaren meer uitdagingen dan voordelen van thuiswerk
– Het in stand houden van teamgeest en motivatie zijn de grootste uitdagingen
– Work/life balance en flexibelere inzet van medewerkers zijn grootste voordelen
– 1 op 2 heeft nood aan opleiding om telewerk in de toekomst goed te managen
– 1 op 4 rapporteert minder ziekteverzuim door telewerk

Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg, geeft tekst en uitleg: “Hoewel het al sinds de uitbraak van het coronavirus een hot issue is, blijkt telewerk toch niet zo’n evidentie als vaak wordt aangenomen. Bedrijven geven aan dat in de praktijk gemiddeld minder dan een kwart van de medewerkers op regelmatige basis van thuis uit zijn job kon uitvoeren.” Gemiddeld slechts 22%, oplopend tot 38% in dienstensector of bij de grootste bedrijven. Slechts bij 1 op 10 bedrijven kon zowat iedereen naar thuiswerk overschakelen, terwijl dat bij 1 op 3 bedrijven door de aard van de jobs helemaal niet mogelijk bleek. Financiële en zuiver administratieve functies zijn het meest vatbaar om van thuis uitgevoerd te worden.”

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg, vult aan: “Drie op tien Limburgse bedrijven waar vandaag in meer of minder mate getelewerkt wordt, gaat uit van een volledige terugkeer naar fysieke aanwezigheid op het bedrijf, eenmaal de coronapandemie achter de rug zal zijn. Maar zeven op tien verwacht ook na corona een meer hybride vorm van werken (combinatie thuiswerk en fysieke aanwezigheid). Veelal zal dat zijn met minder telewerk dan nu, zegt 52% van de bedrijven. Slechts 7% verwacht dat eenzelfde aandeel thuiswerk dan vandaag zal worden aangehouden, maar 1 op 10 bedrijven heeft de smaak écht te pakken en wil nog een stap verder gaan dan nu.

En Lemmens gaat door: “Toch blijkt telewerk niet zo’n evidentie in veel bedrijven als vaak wordt aangenomen. Grootste knelpunten blijken de teamgeest binnen het bedrijf te bewaren, de medewerkers voldoende gemotiveerd te houden en de werkefficiëntie of productiviteit op niveau te houden. Daarentegen worden ook de voordelen van telewerk duidelijk onderkend, met als voornaamste een betere work/life balance voor medewerkers en een flexibelere inzetbaarheid. Een kwart van de telewerkende bedrijven ziet trouwens ook een positieve invloed van thuiswerk op het ziekteverzuim.”

Bart Lodewyckx pikt in: “Over het algemeen sommen de Limburgse bedrijven toch meer uitdagingen op dan voordelen. Aan de andere kant zal ook de gefaseerde terugkeer op de werkvloer stevig wat organisatiewerk en uitdagingen met zich meebrengen. Maar ook opportuniteiten. Zeker voor wie in de strijd om talent de juiste troeven wil uitspelen. De uitdaging is om de juiste balans te vinden. En medewerkers daar te laten werken waar ze het productiefst zijn, mits goede afspraken en samenwerking met het team. Op die manier is het ‘nieuwe werken’ gegarandeerd een blijver.”

Reageer op dit bericht

Reacties

Sylvain K. 2021-07-13 22:57:37

In ons bedrijf recent een rondvraag gedaan, blijkt dat zelfs degene die in het verleden absoluut niet wilde telewerken, nu ook liever willen telewerken. Zelfs nieuwe collega's die de 1ste dag op kantoor zijn, daarna 100% in telewerk verder opgeleid worden, verloopt prima, door betere concentratie van 1 op 1, zelfs beter, dan in het verleden. We zullen waarschijnlijk de uitzondering op de regel zijn.

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.