Nieuws Limburg Slimme software maakt boekhouding tot kinderspel

Slimme software maakt boekhouding tot kinderspel

Slimme software maakt boekhouding tot kinderspel

Soms kan het leven simpel zijn: Finexx, een nieuw bedrijf uit Houthalen-Helchteren, heeft software gemaakt waarmee facturen en bonnetjes na een eenvoudige scan, e-mail of foto, automatisch worden verwerkt voor de boekhouding. Er rollen bovendien statistieken uit de computer, die tot op productniveau, een mooi overzicht bieden van alle gegevens waar een bedrijfsleider over moet beschikken om zijn business beter te runnen.

Finexx is ontstaan nadat ondernemer Gert Bellemans zijn gading niet vond in het bestaande aanbod van scan-software. “De meeste pakketten zijn specifiek gebouwd om het werk van de boekhouder te vergemakkelijken, maar niet om de KMO-bedrijfsleider meer inzicht te bieden in zijn cijfers”, zegt hij. “Bovendien is veel van die software erg duur. Vandaar dat we zelf aan de slag zijn gegaan om een oplossing te bieden die zowel de facturen en aankoopbewijzen digitaliseert, als de gegevens verwerkt tot overzichtelijke rapporten. Aan een schappelijke prijs.”

Het systeem is eenvoudig. De bedrijfsleider of andere verantwoordelijke van de facturatie, stuurt alle inkomende en uitgaande facturen via e-mail (of foto via ander digitaal kanaal) door naar Finexx, waar de computer automatisch (en volgens strikte privacy- en veiligheidsvoorschriften) de volledige verwerking doet. “Het systeem bevat artificiële intelligentie, waardoor alle informatie kan gelezen worden zoals een mens dat doet”, legt Gert Bellemans uit. “Bijna alle data kunnen er met grote nauwkeurigheid uitgehaald. We streven naar een herkenning van 99%. Mocht er toch iets niet duidelijk zijn, kan dit manueel worden bijgestuurd, en zal de computer de volgende keer wel automatisch weten hoe het hoort te zijn.”

De geïnventariseerde data die Finexx genereert, kunnen aan de standaard boekhoudpakketten worden gekoppeld, zodat er geen extra handelingen nodig zijn. “Dit is wat men pré-accounting noemt. Het levert een zeer grote tijdsbesparing op voor zowel het bedrijf als de boekhouding”, zegt Tom Demyttenaere van Finexx. “Het is dus gedaan met repetitieve taken, zoals bonnetjes op te kleven of manueel alle facturatiegegevens in te voeren.”

Dashboard
De software van Finexx zorgt vervolgens voor overzichtelijke rapporten van alle cijfergegevens. “Je kunt de data opvragen per product, per leverancier, per week, enzovoort”, aldus nog Tom. “Een persoonlijk dashboard met alle gewenste inzichten, zeg maar. Dit laat toe dat KMO-bedrijfsleiders een handig en eenvoudig instrument hebben om hun business helemaal in kaart te brengen en heel gericht actie te ondernemen.”

Voor Gert Bellemans is de nieuwe tool het bewijs dat digitalisering ook voor kleine ondernemingen een grote meerwaarde kan betekenen. “De eerste reacties vanuit de markt zijn heel positief. Ze noemen ons de Rolls Royce van de herkenningssoftware. Daar zijn we heel blij mee. Finexx heeft dus de wind in de zeilen!”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.