Nieuws Limburg Slinkende bouwsector sleurt economie de berg af

Slinkende bouwsector sleurt economie de berg af

Slinkende bouwsector sleurt economie de berg af

Vooral door de oplawaai die de Limburgse bouwsector te verduren krijgt, wordt de komende maanden een terugval voorspeld van onze hele regionale economie. Door een sterke export en mooie cijfers in het toerisme, wordt de schade nog enigszins beperkt, zo stelt Voka Limburg vast.

Op basis van diverse parameters voorspellen experts in het panel van Voka Limburg hoe onze economie in de komende maanden zal evolueren. Er worden ‘indicatorpunten’ toegekend, die achteraf gezien, heel goed overeenstemmen met het daadwerkelijke conjunctuurverloop dat de Nationale Bank vaststelt. Zo kunt u nu al een inschatting maken van de orders die weldra zullen binnenkomen. Of niet…

“We bevestigen al meerdere maanden op rij een terugval in de Limburgse economie”, zegt gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg, Johann Leten. “Het einde is nog niet in zicht. Tegen de zomer verwachten we een daling van het activiteitsniveau dat vergelijkbaar is met november 2016. Al moeten we er wel bij zeggen dat de vooruitzichten vorige maand nog negatiever waren.”

25% meer starters

Opgesplitst naar parameters, blijkt dat de verre export niet stagneert. De bestellingen uit landen buiten de EU komen nog altijd vlot binnen, en dat houdt onze algemene bedrijvigheid voorlopig overeind. Dichter bij de deur, mogen we niet klagen over de toestroom van toeristen, die toenemen in vergelijking met vorig jaar. Een voorbeeld: de recreatieve attracties op de waterplassen van Terhills, wisten al 60.000 bezoekers te verwelkomen. Voorts blijft het aantal starters records verbreken. Dit jaar werden er al 25% meer nieuwkomers geregistreerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Positief is tevens het hogere aantal inschrijvingen van bedrijfsvoertuigen. Tot slot mogen we blij zijn met de werkloosheid die verder afneemt, vooral bij de Limburgse vrouwen.

Tot daar het goede nieuws. Een sector die het hard te verduren krijgt, is de bouwsector. Vooral het aantal vergunningen voor residentiële nieuwbouw (huizen en appartementen) loopt sterk achteruit. In de bouw van kantoren en bedrijfshallen valt het op dat de volumes kleiner zijn dan vroeger. De renovatie van woningen doet het wel nog goed. Slechte cijfers komen tevens uit de garagesector, waar de verkoop van personenwagens daalt, hoewel dat eerder normaal is in een jaar met een ‘klein’ Autosalon.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.