Dow-Tessenderlo-300×200

Sluiting Dow Tessenderlo staat nu helemaal vast

Na de eerste ronde van de informatie- en consultatiefase die volgens de wet Renault is voorgeschreven, hebben de vakbonden bij Dow Chemical in Tessenderlo begrepen dat de sluiting onafwendbaar is. Er wordt nu geprobeerd om het definitieve einde, dat vooropgesteld is voor eind dit jaar, nog met enkele maanden uit te stellen.

Net op de dag dat Ford aankondigde de fabriek in Genk te zullen sluiten, had ook The Dow Chemical Company slecht nieuws voor de medewerkers van de vestiging in het Limburgse Tessenderlo. Er werd aangekondigd dat de 115 medewerkers nog dit jaar hun job zullen verliezen.

Volgens de wettelijke procedures moet er eerst met de vakbonden worden gepraat over de mogelijkheid om het bedrijf alsnog open te houden, maar die hoop is al bij de eerste bespreking de grond ingeboord. "Het probleem is niet de hoge loonkost, maar het gebrek aan nieuwe klanten en markten in Europa", zegt Kristel Steegmans van de christelijke bediendebond LBC-NVK. "Dat geldt niet alleen voor Dow, maar voor alle producenten van 'high density polyethyleen' (HDPE). De concurrentie uit het Midden-Oosten en China is gewoon veel te groot in dit segment."

Eind november starten vakbonden en directie met het overleg over een sociaal plan. "We proberen om de sluitingsdatum in december nog enkele maanden op te schuiven", zegt Steegmans nog. "Onder meer omdat het wat tijd vergt om een afwijking voor de verlaging van het brugpensioen te kunnen bekomen. Ook voor de veiligheid zou zo'n uitstel trouwens beter zijn."

Wat er met de fabriek gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Aangezien er al langer naar een overnemer werd gezocht, die niet werd gevonden, zal de site weldra leeg komen te staan.