Nieuws Limburg “Snel afscheid nemen van minder goede werknemers”

“Snel afscheid nemen van minder goede werknemers”

“Snel afscheid nemen van minder goede werknemers”

Intern groeien gaat met de nodige pijnen gepaard. Op basis van concrete tips die expert Nico Huybrechts veil had voor de deelnemers van het LRM Doorbraakprogramma, heeft deelnemer Niels Bessemans van Optiflux (Houthalen-Helchteren) meteen enkele ingrijpende beslissingen genomen. Zoals daar zijn:

LRM en Vlaio begeleiden scale-ups met hun groeiproces via het gloednieuwe LRM Doorbraakprogramma. Experten reiken in thematische sessies tools aan waarmee scale-ups onmiddellijk aan de slag kunnen. Succesvolle ondernemers delen daarnaast ook hun ervaringen. In een reeks op Made in Limburg nemen we u mee naar de eerste rij van dit programma. We gaan telkens enkele tips van de gastspreker meegeven, en laten vervolgens één van de 19 deelnemers vertellen over hoe zij dit in hun onderneming toepassen. De eerste aflevering gaat over interne groei. Nico Huybrechts, CEO van Datashift, deelt zijn inzichten, gevolgd door een interview met Niels Bessemans, founder van Optiflux in GreenVille (Houthalen-Helchteren).

Nico Huybrechts weet waarover hij spreekt als het topic ‘interne groei’ aan bod komt. Datashift is gestart in 2015 en telt ondertussen meer dan 70 medewerkers. De kaap van de 100 ligt in het vooruitzicht voor 2023. Daarnaast begeleidt en investeert Nico in scale-ups & KMO’s die worstelen met de interne organisatie en het omzetten van groei in resultaten.

Welke tips kan je scale-ups meegeven om intern te groeien succesvol te laten verlopen?

Nico Huybrechts: “Groeipijnen horen bij elke groeifase. Slimme founders zorgen ervoor dat hun organisatie en team sterk genoeg is om elke groeifase te overleven en sterker te worden. Dat betekent dat er ook periodes van relatieve rust moeten zijn voor het team om te kunnen wennen en zich vinden in de nieuwe organisatie.”

“Elk keer dat jouw team maal 3 gaat, wordt je eigenlijk een nieuwe organisatie. Een team van 10, 30 of 90 werkt anders. De eerste die zich in die verandering moet terugvinden zijn vaak de founders. Besef dat je eerst zelf moet veranderen en jouw rol dient bij te sturen, voordat je dit kan vragen aan het team. Lead by example.”

“De basics op orde hebben, is cruciaal als je groeit: cultuur, talent management, financiële en operationele rapportering, sales pipeline management,… Al die zaken moeten mee kunnen evolueren tijdens een periode van groei. Des te beter je deze onderwerpen meester bent en tijdig bijstuurt, des te minder frictie je zal ervaren tijdens de groei. Des te minder frictie, des te meer focus op klanten en mensen. Wat altijd de essentie moet zijn.”

“Minder met externen werken”
Een aandachtig toehoorder is Niels Bessemans van Optiflux. “Ons bedrijf werd opgericht in 2021 met als doel om producten en diensten aan te bieden die de bewaring en commercialisering van vers fruit optimaliseren”, vertelt hij. “Hiermee beperken we niet alleen de voedselverliezen, we kunnen voor onze klanten ook 10% aan koelkosten besparen, wat met de torenhoge energieprijzen van vandaag een enorme meerwaarde is.”

Optiflux, dat na amper 6 maanden al in portefeuille werd genomen door LRM, kwam in de eerste groeifase al heel wat uitdagingen tegen. “In ons eerste jaar werkten we met twee founders voltijds in Optiflux”, vertelt Niels. “Om alles rond te krijgen, deden we veel beroep op externe partijen, onder meer voor de ontwikkeling van hard- en software, de productie en de installatie van de systemen en de kwaliteitsopvolging van het fruit. Nu we groeien, willen we deze kennis meer en meer verankeren binnen Optiflux en de afhankelijkheid van externe partijen beperken. Het vinden van de geschikte werknemers voor deze belangrijke taak is een hele uitdaging.”

Welke takeaways ga je zeker toepassen na het volgen van de sessie?

“Ik heb vooral onthouden dat het uitbouwen van een stevig en competent team, dat elkaar vertrouwt, een essentiële fundering is om nadien succesvol te kunnen schalen. Daarnaast onthoud ik ook dat het veel beter is om de relatie met minder goede werknemers vroegtijdig te beëindigen in plaats van er toch op voort te bouwen. Dit omdat het achteraf veel moeilijker is de werkethiek en attitude van het team op de juiste wijze aan te passen dan dit van in het begin goed te doen.”

Meer info over het LRM Doorbraakprogramma via deze link.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.