Nieuws Limburg Snelste groeiers van de provincie zijn gekend!

Snelste groeiers van de provincie zijn gekend!

Snelste groeiers van de provincie zijn gekend!

Het zakenmagazine Trends heeft woensdagavond de namen van de snelstgroeiende Limburgse bedrijven bekendgemaakt. Het gaat om Punch Powertrain bij de grote bedrijven, Metes bij de middelgrote bedrijven en ivITa Skill Team Benelux bij de kleine bedrijven. Starter van het jaar werd GroundXplorer.

De Trends Gazellen zijn de groeiers die in hun categorie het best scoren in groei van omzet, tewerkstelling en cash flow over een periode van vijf jaar. De startbedrijven moeten daarentegen minstens drie jaar actief zijn, en uitblinken op basis van innovativiteit en duurzaamheid.

Punch Powertrain
De Truiense ontwikkelaar en fabrikant van aandrijfsystemen voor de automobielwereld Punch Powertrain is de winnaar in de categorie van de grote bedrijven. “In het voorjaar van 2009 hadden we wel een aantal ontwikkelingen, maar geen productie,” getuigt CFO Bart Delaere van Punch. “Gelukkig heeft de LRM toen zijn nek uitgestoken, en ook GIMV en Capricorn later mee in het bad weten trekken”. Ondertussen heeft Punch ook het Chinese investeringsvehikel New Horizon als aandeelhouder weten overtuigen.

Momenteel telt het bedrijf 25 klanten, vooral Aziatische autoconstructeurs. De bekendste namen zijn het Chinese Geely (eigenaar van Volvo) en het Maleisische Proton. De ontwikkeling gebeurt voornamelijk in Sint-Truiden, de eindassemblage in het Chinese dochterbedrijf in Nanjing. In Sint-Truiden werken een kleine 400 mensen, in Nanjing 340. Daarnaast zitten er nog zo’n 25 R&D-mensen in Eindhoven en Maleisië. “De komende jaren willen we na Azië de rest van de wereld veroveren,” aldus Delaere.

gazellen_trendsMetes
Voor Metes is 2013 een scharnierjaar geweest. De producent van metalen machine-onderdelen en kasten, nam dat jaar afscheid van oprichter Luc Thijs. De Limburgse Gazelle bij de middelgrote bedrijven mag Thijs daarom nog een beetje als pluim op zijn hoed steken.

Voor Metes doet het hoofdkantoor in Dilsen-Stokkem (85 medewerkers) tegenwoordig vooral dienst als front-office. Het zusterbedrijf Metech in Servië fungeert als back-office (ruim 200 medewerkers). “Die mix heeft ons geen windeieren gelegd,” zegt CEO Eduard Rutten van Metes. “We zijn erin geslaagd om projecten vanuit India weer naar hier te halen. Daarnaast hebben we tal van nieuwe klanten kunnen binnenrijven, zoals Vanhool, Ariston en Agfa.” Met een omzet van 20 miljoen haalt de groep opnieuw het niveau van 2008, het jaar van het uitbreken van de crisis.

Vorig jaar investeerde Metes ruim twee miljoen in nieuwe machines. Metes heeft ook ambitieuze plannen om de stap te zetten naar de bouwsector. “Met onze machines kunnen wij ook perfect metalen gevelbekledingen, trappen en balustrades voor grotere bouwprojecten maken”, verklapt Rutten.

ivITa Skill Team
De Gazelle bij de kleine bedrijven is voor het Houthalense ivITa Skill Team Benelux (ISTB). Het bedrijfje is gespecialiseerd in ICT-netwerken en cloudoplossingen. ISTB werd in 2008 – toen nog Erkawe – overgenomen door Mark Lens, de man achter EuroSys IT Solutions Group. “Tot nog toe komt zo’n 90% van de omzet van ISTB via Eurosys, maar ISTB bedient ook meer en meer andere klanten” zegt Mark Lens. De groei wordt vooral geschraagd door lange termijncontracten die bedrijven en organisaties afsluiten voor het onderhoud en update van hun netwerken.

GroundXplorer
Hoe kan je je een beeld vormen van de ondergrond, zonder erin te graven of te boren? De oplossing komt van GroundXplorer uit Houthalen, het jonge bedrijf van Gert Moermans (36) en Starter van het Jaar. De mijnbouwingenieur ontwikkelde en verfijnde een technologie om via elektroden de elektrische weerstand te analyseren en op die manier de ondergrond in beeld te brengen. Naar keuze een 2D- of 3b-beeld tot 100 meter diep. “We hoeven daardoor niet te boren of te graven,” zegt Moermans. “En dat scheelt bovendien een pak op de kosten.” Klanten zijn bedrijven uit de milieusector, mijnbouw en geo-technologie.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.