Software uit Alken bezorgt u juiste heup

Besco, een familiebedrijf uit Alken, heeft een digitale toepassing gemaakt waarmee een nieuwe knie, heup, borst of ander onderdeel, gegarandeerd bij de juiste patiënt wordt ingeplant. "Het traceren van medische hulpmiddelen en implantaten op papier of via zelf aangebrachte stickers, kost enorm veel tijd en verhoogt het risico op menselijke fouten, met alle juridische gevolgen van dien", zegt Bert Lantin, CEO van Besco.

Van pacemaker, heupprothese tot borstimplantaat: een gemiddeld ziekenhuis gebruikt dagelijks honderden medische hulpmiddelen. Maar welk hulpmiddel is nu juist ingezet bij welke patiënt? Dat wordt vaak handmatig bijgehouden. "Maar dat systeem is traag, en bovendien is een cijfertje verkeerd overschrijven snel gebeurd", zeggen Bert Lantin en Jos Bessemans van Besco. "Bij een defect implantaat, wanneer een zogeheten recall plaatsvindt, kan dit juridische problemen geven naar aansprakelijkheid. En om dat te vermijden hebben wij Ecomet ontwikkeld, een 100% digitale en foutloze oplossing."

Bijkomend voordeel is de tijdsbesparing die het scansysteem van Besco oplevert. ”Ecomet is bovendien gekoppeld aan databases zoals voorraad, planning of tarificatie, wat het gebruiksgemak verhoogt en de foutenmarge verkleint."

Eén van de pilootziekenhuizen die al gebruikt maken van de software uit Alken, is AZ Klina in Brasschaat. “Het scannen levert een serieuze tijdswinst op", aldus adjunct-hoofdapotheker Katrien Meeussen. "Bovendien zijn wij als ziekenhuis én onze artsen zeker dat er geen foute registraties meer plaatsvinden. Tot slot weten we nu onmiddellijk de kost van de gebruikte materialen bij een ingreep. Een belangrijke stap in het budgetbeheer van de toekomst", zo sluit ze de testimonial af.