Nieuws Limburg SoundTalks ontwikkelt hoestmonitor voor varkens

SoundTalks ontwikkelt hoestmonitor voor varkens

SoundTalks ontwikkelt hoestmonitor voor varkens

SoundTalks ontwikkelde een hoestmonitor voor varkens. Aan de hand van het hoesten van een varken kan bepaald worden of het dier al dan niet ziek is. Het softwarebedrijf uit Leuven is gespecialiseerd in het ontwikkelen van algoritmes voor geluidsanalyses.

SoundTalks is een nieuwe spin-off van de KU Leuven en de universiteit van Milaan. Het eerste commerciële product is de Pig Cough Monitor. Microfoons in varkensstallen registreren wanneer de varkens verontrustend veel hoesten. Het concept werd bedacht door de burgerlijke ingenieurs Dries Berckmans en Wilm Decré.

De eerste stap was het aanleggen van een databank met allerlei varkensgeluiden. “In een varkensstal gonst het van geluiden. Op basis van de databank stelden we een algoritme op dat hoesten onderscheidde. Met de software op punt konden we de monitor testen. In proefstallen in België en Italië werden per compartiment van honderd varkens microfoons opgehangen”, zegt Decré.

Antibiotica

“De monitor geeft aan hoeveel er gehoest wordt en of er in bepaalde afdelingen meer gehoest wordt dan normaal. Als een probleem gedetecteerd wordt, slaat hij alarm en stuurt een sms’je naar de boer”, stelt Berckmans. “Inmiddels hebben we een overeenkomst met het Nederlandse Fancom, dat onze monitor wereldwijd zal verdelen.”

Een grootschalige varkensboer bezoekt zijn stallen nog maximaal tweemaal per dag. De winst verdwijnt snel bij een ademhalingsziekte. De dieren groeien minder efficiënt en de veearts en de antibiotica kosten handenvol geld.

De hoestmonitor is ook een wapen in de strijd tegen het vaak exuberante antibioticagebruik. Een ademhalingsprobleem kan snel opgespoord en gerichter geremedieerd worden. Dat moet leiden tot een daling van het antibioticagebruik.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Zonhoven
Zonhoven

BNP stopt smak geld in Konings

BNP Paribas Fortis Private Equity, de investeringspoot van de Franse bank, heeft een minderheidsparticipatie genomen in de Zonhovense drankenproducent Konings.… Lees meer

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.