Nieuws Limburg Spelenderwijs conflicten op werkvloer wegwerken

Spelenderwijs conflicten op werkvloer wegwerken

Spelenderwijs conflicten op werkvloer wegwerken

Het Limburgse adviesbureau Marcells Journey heeft een bordspel uitgewerkt waarmee collega’s hevige discussies, ergernissen en ruzies op een speelse manier kunnen wegwerken. Het spel moedigt aan om met elkaar in dialoog te treden en actie te ondernemen voor een betere samenwerking.

“Het is niet alleen in tijden van krapte op de arbeidsmarkt dat het vermijden van conflicten belangrijk is”, zeggen Karen Geöcze von Szendröi en Nele Verrezen van Marcells Journey. “Een goede, collegiale sfeer met respect voor ieders mening is altijd essentieel om mensen met goesting naar het werk te doen komen. De impact hiervan op de tevredenheid en de resultaten is niet te onderschatten. Als er daarentegen voortdurend ergernissen, frustraties, en zelfs conflicten naar boven komen, gaan de betrokken collega’s blokkeren en wordt de hele organisatie afgeremd. Daar is niemand bij gebaat, zeker niet in tijden van continue verandering.”

Pink

En dus gingen de dames van Marcells Journey aan de slag om een oplossing te zoeken. Dat is het bordspel M-Power geworden. “Het spel is gestoeld op wetenschappelijk onderzoek. Het daagt de spelers uit op een leuke manier de interactie aan te gaan. Ze leren om te gaan met hun verschillen, te zoeken naar hun complementariteit en daar de meerwaarde van in te zien. Tot slot zet het spel aan tot concrete samenwerking en actie.”

Lagen
De makers van M-Power hebben er nog een aantal diepere lagen ingestopt. “Door het spel te spelen wordt op een laagdrempelige manier een feedbackcultuur geïnstalleerd”, aldus nog Karen Geöcze von Szendröi en Nele Verrezen. “Een tweede thema waar aan kan gewerkt worden, is de verzoening van diverse generaties. “Voor sommigen zorgt dit voor spanningen, anderen zien het als een opportuniteit. Met M-Power kunnen we de meerwaarde zichtbaar maken en frustraties hieromtrent ombuigen.”

Misschien het meest noodzakelijk is het oplossen van conflicten die ontstaan door verandering in de organisatie. “Mensen hebben een natuurlijke weerstand als hun takenpakket, samenstelling van het team of werkomstandigheden veranderen. Er komen nieuwe collega’s bij, een leidinggevende wordt naar een andere afdeling verplaatst, er staat een verhuizing van kantoor op til,… noem maar op. Tegenwoordig verandert alles op het werk in ijltempo, wat dus tot vele spanningen leidt. Door het spel te spelen maken we verandering bespreekbaar, bekijken we de noden van ieder teamlid en voeden we de drijfveren om op de juiste manier met de nieuwe situaties om te gaan. De focus ligt op het ontdekken van constructieve krachten en positieve communicatie.”

Verf
Tot slot is M-Power specifiek gemaakt om bij aanwervingen de nieuwe dynamiek positief te beïnvloeden. “Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de leidinggevende, die het evenwicht en de diversiteit in het team in balans moet houden”, weten de zaakvoerders van Marcells Journey. “En als kers op de taart heeft iedere deelnemer en leidinggevende na afloop van het spel een individueel actieplan waarmee direct aan de slag kan gegaan worden. En zo kunnen alle spanningen naar de prullenmand worden verwezen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.