Spin-Group investeert 6,2 miljoen in Peer

Spin-Group in Peer, waar garen wordt gemaakt om kamerbreedtapijt te weven, is van plan om in 2013 nog 6,2 miljoen euro te investeren in bijkomende productiecapaciteit. Opmerkelijk, aangezien het bedrijf in 2008 nog failliet werd verklaard en de wereldwijde concurrentie in deze sector nog sterk is toegenomen.

[caption id="attachment_15800" align="alignright" width="200"]Onder meer het tapijt van Manchester United is gemaakt met garen uit Peer. Onder meer het tapijt van Manchester United is gemaakt met garen uit Peer.[/caption]

Elke dag rolt er 60.000 kilometer wolgaren uit de productiemachines. Het volume aan kunststofgaren bedraagt minstens een vijfvoud hiervan. Het overgrote deel van de productie is bestemd voor de wereldwijde export, wat maakt dat het bedrijf voortdurend moet innoveren om concurrentieel te blijven. Dat gebeurt sinds het faillissement op 3 locaties. In de Belgische vestigingen in Peer en Grobbendonk werkt momenteel een 100-tal medewerkers, terwijl in Polen intussen 200 mensen voor de Spin-Group actief zijn. “Alle arbeidsintensieve activiteiten concentreren we in Polen,” zegt Managing Director Michiel Smits. “In België behouden we de kennisintensieve taken en de energievretende productieprocessen."

Het bedrijf investeert hier veel geld in. “In Peer komen er twee gloednieuwe productie-units voor het maken van kunststofgaren," zo ontvouwt Smits de plannen voor 2013. "Hiermee verdubbelen we binnen de groep de totale productie van kunststofgaren van 5 naar 10 miljoen kilogram per jaar. Met deze investering verzekeren we het behoud van de huidige tewerkstelling van 80 mensen in Peer. Gelijktijdig verhuizen we onze bestaande activiteiten voor wolgaren van Peer naar Polen, dus zonder banenverlies in België.”