Nieuws Limburg Sporters dankzij ABN op hoogtestage in Genk

Sporters dankzij ABN op hoogtestage in Genk

Sporters dankzij ABN op hoogtestage in Genk

Op hoogtestage in Genk? Binnenkort kan het. Het idee komt van de Genkse anesthesist Raf De Jongh (ZOL), en zijn zoon Ward, die voor de technologie aanklopten bij ABN Klimatisatie in Bilzen. Samen hebben ze hiervoor het bedrijf CMC Europe boven de doopvont gehouden.

Hoogtestages zijn flink ingeburgerd in de sportwereld. Door de atleten langere tijd bloot te stellen aan zuurstofarme lucht – zoals op grote hoogte – kunnen ze hun uithoudingsvermogen en inspanningstolerantie aanscherpen. Maar artificiële hoogtestages, waarbij maskers worden opgezet in speciale kamers, hebben een soortgelijk effect en kennen ook uitgebreide geneeskundige toepassingen. “Deze methode is erg geschikt voor de behandeling van diabetes, burn-outs, maar ook voor de preventie van hartfalen,” zegt dr. De Jongh.

Adviesbureau Plan Forward uit Hasselt bracht dr. De Jongh in contact met ABN Klimatisatie. “Wij hebben al ervaring in het bouwen van clean-rooms, ook voor de medische wereld,” zegt CEO Jo Nelissen van ABN. “Voor ons is dit dus een verlengstuk. Op vraag van dr. De Jong hebben wij een compressor met een separator ontwikkeld en gepatenteerd, die zuurstof en stikstof in de lucht kan scheiden. Op die manier kunnen wij in een hermetisch gesloten kamer, verschillende hoogten – van 2.000 tot 5.000 meter – simuleren. De eerste hypoxiekamer zijn we nu in Genk voor CMC Europe aan het bouwen.”

abn hypoxie-1De nieuwe start-up komt onder de leiding te staan van Ward De Jongh, zoon van Raf en zelf bachelor in de Geneeskunde. “In de eerste fase gaan we effecten van diabetes en burn-out opvolgen”, zegt Ward De Jongh. “Daar ligt immers de expertise van mijn vader en mezelf.”

Vader en zoon De Jongh legden samen 200.000 euro op tafel om deze eerste Limburgse hypoxiekamer voor medische toepassingen te bouwen aan de Europalaan in Genk. Tegen eind november hopen de twee ermee klaar te zijn.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.