Nieuws Limburg Stad Genk eist 61 miljoen van Ford wegens contractbreuk

Stad Genk eist 61 miljoen van Ford wegens contractbreuk

Stad Genk eist 61 miljoen van Ford wegens contractbreuk

Omdat de stadskas van Genk door de sluiting van Ford bijna 61 miljoen euro dreigt mis te lopen, heeft het stadsbestuur de autobouwer officieel in gebreke gesteld. “Er is bewijsmateriaal genoeg om te staven dat Ford in Genk zou blijven tot minstens 2020,” aldus burgemeester Wim Dries.

wim dries bij FordFord betaalt aan de Stad Genk onder meer onroerende voorheffing en een motorenbelasting. Gezien de omvang van het bedrijf gaat het om aanzienlijke bedragen die doorwegen in de stadsbegroting. Een bedrijfsrevisor heeft becijferd dat het inkomensverlies door de sluiting de komende jaren 60,9 miljoen euro zal bedragen. Via gerechtelijke weg wil het stadsbestuur dat bedrag nu vorderen van Ford. De formele ingebrekestelling is maandag vertrokken.

“Woorden verbinden mensen, in het dagelijks leven maar ook in het recht,” zegt burgemeester Wim Dries. “De Ford-directie gaf ons meermaals z’n woord om de toekomst van de Genk-vestiging te verzekeren. Denk maar aan het Toekomstcontract van 28 september 2010, dat goed was voor werk tot zeker 2020. Zelfs in juli 2012 heeft men dat nog bevestigd. Met deze ingebrekestelling geven we Ford dan ook een duidelijk signaal: dit pikken we niet. Bewijsmateriaal is er genoeg, ook via de media.”

En Dries gaat verder: “Dit is meer dan alleen ons juridisch recht. Als stad zijn we dit ook moreel verplicht aan de vele getroffen werknemers, hun gezin, omgeving en aan onze hele stad. Ford heeft een maand de tijd om op ons schrijven te reageren. We wachten hun reactie af en zullen ons daarna beraden over eventuele volgende stappen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.