Nieuws Limburg Stadskas droogt op omdat bedrijven investeren

Stadskas droogt op omdat bedrijven investeren

Stadskas droogt op omdat bedrijven investeren

Bedrijven die investeren in nieuwe machines en ‘outillage’ zien hun kadastraal inkomen dalen. En omdat gemeenten en de provincie opcentiemen heffen op dat KI, dalen ook hun inkomsten fors. In Genk alleen gaat het om een verlies van 26 miljoen euro. Ook andere industriële gemeenten als Tessenderlo, Lanaken en Dilsen-Stokkem zien hierdoor de kassa fors verkleinen en zoeken alternatieven.

Het belastbaar kadastraal inkomen is de jaarlijkse fictieve huurwaarde van gebouwen en installaties in een gemeente. Op dat inkomen heft de Vlaamse overheid een belasting, de onroerende voorheffing, en daarop mogen provincies en gemeenten opcentiemen heffen. Een belangrijke bron van inkomsten, die echter op vele plaatsen uitdroogt.

In globo is er in Limburg nog een lichte stijging, wat vooral komt van woningen, winkels en kantoren. Maar het KI van de industrie zakt met liefst 46 miljoen. Industriestad Genk alleen al verliest bijna 26 miljoen. “Dat heeft vooral te maken met het Vlaams beleid voor materiaal & outillage”, zegt Wim Dries burgemeester van Genk en voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. “Sinds de jaren ‘90 worden nieuwe machines of toestellen vrijgesteld van het kadastraal inkomen. Sinds 2014 doen nieuwe investeringen het KI op materiaal en outillage versneld verlagen. Samen met de sluiting van Ford Genk en de centrale in Langerlo verliezen we daardoor in Genk voor 26 miljoen aan kadastrale waarde. Dat is gigantisch.” Voor heel Limburg daalt het aandeel van ambacht en industrie in het kadastraal inkomen van 24% naar 14%.

De minderinkomsten van de bedrijven wordt vanaf dit jaar voor een deel gecompenseerd met een nieuwe oppervlaktebelasting en belasting op masten en pylonen. De masten en pylonen brengen in Genk jaarlijks 1 miljoen op. Daarenboven wordt er een nieuwe oppervlaktebelasting voor bedrijven geïnd sinds 2021. De totale opbrengst wordt op 2,8 miljoen geraamd. “We hebben een intelligent belastingsysteem opgezet dat ervoor zorgt dat er geen investeringen in het gedrang komen”, zegt schepen van Economie Toon Vandeurzen. “Zo krijgen nieuwe bedrijven een vrijstelling voor drie jaar. Liefst 1.800 bedrijven – vaak eenmanszaken – maken daar gebruik van.” Daarnaast zijn er kortingen voor bedrijven die investeren in hernieuwbare energie, aan innovatie doen of voor groeibedrijven.

Maar deze nieuwe heffingen compenseren dus het eerdere verlies niet. Andere opties worden overwogen.

(Het hele verhaal staat vrijdag in Het Belang van Limburg)

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.