Nieuws Limburg “Stakers laten kinderen en bejaarden in de kou staan”

“Stakers laten kinderen en bejaarden in de kou staan”

“Stakers laten kinderen en bejaarden in de kou staan”

De socialistische overheidsvakbond ACOD is de gebeten hond voor Voka Limburg. De stakingsactie kan voor de werkgeversorganisatie absoluut niet door de beugel. “Akkoorden worden aan de onderhandelingstafel gesloten, niet op straat”, vindt Johann Leten.

“Voor de zoveelste keer wordt de pendelaar getroffen door de acties van het ACOD. Bejaarden, schoolkinderen en hun ouders blijven letterlijk in de kou staan. Wij roepen de vakbond echt op tot meer verantwoordelijkheidszin.”

De reden van de staking (de vakbond wil dat heel veel beroepen als ‘zwaar’ worden beschouwd, waardoor er gunstmaatregelen over pensionering van kracht worden), schiet Leten in het verkeerde keelgat. “Een zwaar beroep heeft 4 kenmerken: fysiek zware arbeid, onregelmatige uren, veiligheidsrisico’s én stress. Die combinatie is beperkt. Het systeem uithollen door vrijstellingen te geven om langer te werken, kan onze pensioenen niet betaalbaar houden. Iedereen zal inspanningen moeten leveren. De uitzondering moet dan ook de uitzondering blijven. De vier basiscriteria voor een zwaar beroep moeten op een objectieve en meetbare manier worden vastgelegd.”

Dat ACOD nog voor de onderhandelingen zijn opgestart al staakt, noemt Voka Limburg onbegrijpelijk. Leten: “Het staat iedereen vrij om ongenoegen te tonen, maar opnieuw is de gewone pendelaar het slachtoffer van de acties van het ACOD. Een school die volledig dicht moet door de staking? Dat is totaal disproportioneel en ongeloofwaardig. De vakbond zet zich de facto buiten spel door dit soort gedrag. Laat ons hopen dat het ACOD zich in de toekomst met meer verantwoordelijkheidszin opstelt en minder snel naar dit soort van pestacties grijpt”, besluit Johann Leten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.