Nieuws Limburg Staking bij Bosal door ontslag van één werknemer

Staking bij Bosal door ontslag van één werknemer

Staking bij Bosal door ontslag van één werknemer

Bij Bosal in Lummen, waar 115 bedienden instaan voor de ontwikkeling van nieuwigheden voor de mondiale producent van uitlaten, wordt gestaakt. Het conflict draait om het gedwongen ontslag van een medewerker met 24 dienstjaren, hoewel de directie eerder had aangegeven dat er zich door de economische situatie geen negatieve gevolgen zouden voordoen.

“We hebben in 2009 een protocol afgesproken waarbij er in geval van economische achteruitgang een aantal afspraken dienen nageleefd te worden, zoals een deftige vergoeding en andere voordelen,” zegt Appie Mansouri van de socialistische bediendebond BBTK. “Maar dit zou niet in voegen treden aangezien de directie ons enkele weken geleden nog heeft verzekerd dat de slechte economische situatie in Limburg en elders, geen invloed zou hebben op de activiteiten van Bosal in Lummen. Mogelijk zouden er alleen een aantal uitzendkrachten moeten vertrekken.”

“Nu blijkt dat echter dat de realiteit anders is, aangezien er zopas een werknemer met 24 jaar dienst werd ontslagen,” gaat Mansouri verder. “De directie weigert het protocol na te komen, en interpreteert de bepalingen die erin staan eenzijdig anders. Daarmee verdwijnt ook de zekerheid voor 17 andere oudere werknemers, die nu zonder slag of stoot de laan kunnen uitgestuurd worden.”

Sociaal bemiddelaar
De vakbonden hadden eerst via de federale overheidsdienst Werkgelegenheid een sociaal bemiddelaar gevraagd, maar die is donderdag na een hele dag van onderhandelen, geen stap vooruit geraakt. “Er werd een PV van niet-verzoening opgemaakt,” weet Mansouri. “Daarop hebben wij een stakingsaanzegging ingediend, en staan we nu buiten aan de poort.” Een nieuw overlegmoment is vooralsnog niet gepland.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.