Staking op Zaventem: schandalig en wraakroepend

De staking bij bagage-afhandelaar Aviapartner is '"schandalig en wraakroepend", vindt de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR). Ze verwacht dat de kosten in de tientallen miljoenen euro zullen lopen. "Wij hebben er nu niet zoveel last van omdat we vooral zakenreizen doen, maar het ergste is uiteraard dat de reizigers hier de dupe van zijn," zegt Arne Geusen, zaakvoerder van ASL Travel in Hasselt.

"Die mensen hebben vaak lang gespaard om op reis te kunnen gaan en kijken er enorm naar uit, om dan op de dag van het vertrek in de miserie verzeild te geraken. De stakers gaan hier heel licht overheen, vind ik. De normale gang van zaken is toch dat er bij problemen eerst onderhandeld wordt en als dat uiteindelijk niets oplevert, er dan een stakingsaanzegging wordt ingediend, zodat onschuldige mensen kunnen anticiperen... Maar zomaar de boel platgooien zonder dat er al één job verloren is, vind ik echt wraakroepend. En het is daar altijd wel iets op Zaventem: zijn het niet de luchtverkeersleiders, dan wel de taxichauffeurs of de bagagediensten die alles in het honderd sturen. Het wordt hoog tijd dat de vakbonden hun verantwoordelijkheid opnemen in deze."

De VVR vindt dat ook. De organisatie roept de bonden en de werknemers op te stoppen met de 'gijzeling' van de reizigers. Aan de overheid vraagt de VVR om, indien met de vakbonden hierover geen afspraken kunnen worden gemaakt, het stakingsrecht in de reis- en personenvervoersector wettelijk te beperken.