Nieuws Limburg Starter in Hasselt heeft grootste overlevingskans

Starter in Hasselt heeft grootste overlevingskans

Starter in Hasselt heeft grootste overlevingskans

Goed nieuws voor wie in Hasselt een eigen zaak wil opstarten: van de 13 centrumsteden in Vlaanderen hebben de starters in onze provinciehoofdstad het meeste kans op slagen. Schepen van Economie Tom Vandeput wijt het succes aan de Corda Campus, waar de startende ondernemers optimaal begeleid worden.

“Het aandeel ondernemingen dat 5 jaar na de oprichtingsdatum nog steeds actief is, bedroeg in 2015 in onze stad 67,7%”, aldus schepen van Economie Vandeput. “Dat is 5% hoger dan het gemiddelde van de dertien centrumsteden. Een verklaring voor dat succes moeten we allicht zoeken bij onze Corda Campus, die de afgelopen jaren uitgroeide tot dé katalysator voor jonge beloftevolle ondernemingen.”

Dat startende ondernemingen een hoge kans op slagen hebben, heeft zijn weerslag op de netto-ondernemingsgroei. “In 2016 telde onze stad 4,97% meer ondernemingen dan het jaar voordien. Tellen we daar het aantal nieuwe zelfstandigen bij, dan stijgt dit tot 5,3%. Binnen de categorie vennootschappen bedraagt dit zelfs 6,2%”, aldus nog Vandeput.

Dit beïnvloedt de tewerkstelling positief: “In 2015 steeg de netto-jobcreatie met 2,4 procent. Dat is het dubbele van het Vlaamse gemiddelde”, stelt de schepen. “Die trend zet zich door, want het aantal vacatures bij de VDAB ligt nog steeds op recordhoogte (7.654 in het afgelopen jaar). Daartegenover staat dat de Hasseltse werkloosheidsgraad over de periode van februari 2015 (9,57%) tot februari 2018 (7,85%) daalde met 1,72 procentpunten. Omgerekend is dit een afname met 562 geregistreerde werkzoekenden. Gemiddeld telde onze stad in 2015 125,3 jobs per 100 inwoners op arbeidsleeftijd. Kortom, Hasselt is biedt niet enkel kansen voor wie wil ondernemen, maar ook wie op zoek is naar een job” besluit Tom Vandeput.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Zonhoven
Zonhoven

BNP stopt smak geld in Konings

BNP Paribas Fortis Private Equity, de investeringspoot van de Franse bank, heeft een minderheidsparticipatie genomen in de Zonhovense drankenproducent Konings.… Lees meer

Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.