Nieuws Limburg Sterke finish doet verliezen verdwijnen

Sterke finish doet verliezen verdwijnen

Sterke finish doet verliezen verdwijnen

De Limburgse economie kende in 2020 een stevige terugval door de coronacrisis, maar de schade is niet veel groter dan in 2019. Dat berekende Voka Limburg in zijn maandelijkse conjunctuurbarometer. Het ‘beperkte’ verlies is te danken aan een sterk vierde kwartaal van 2020, waarin het herstel op gang kwam. “Dat herstel zet zich verder in 2021, maar de aanpak van de coronacrisis en de Brexit kunnen ons terug naar af katapulteren”, zegt Johann Leten.

Voka Limburg noteert momenteel een economisch niveau dat vergelijkbaar is met maart 2020, toen de eerste lockdown een feit werd. De rest van het jaar werd na een stevige dip, bijna goedgemaakt in het laatste kwartaal. “Al bij al is het resultaat over heel 2020 niet veel slechter dan in 2019”, rekent Leten. “Dat valt gezien de omstandigheden best nog mee. We beschouwen dit echter als een wake-up call naar het beleid. Want het kan snel terug negatief evolueren als we de gevolgen van de coronacrisis en de Brexit niet slim aanpakken. Het wordt tijd dat de goede intenties die onze regeringen hebben aangekondigd, worden omgezet in concrete realisaties. Een stilstand in de plannen rond bijvoorbeeld mobiliteit en openbare werken kunnen we missen als kiespijn. Als dit lang aansleept en samenvalt met de negatieve gevolgen van corona en Brexit, zijn we er helemaal aan voor de moeite.”

De oplossing? “Met enkele concrete hefboomprojecten onze transitie versnellen”, suggereert Leten. “De goedkoopste steunmaatregel is tot slot de investeringsbereidheid van onze Limburgse ondernemers. Maak de investeringen mogelijk door niet te verzanden in eindeloze procedures en creëer rechtszekerheid op onze industrieterreinen.”

Kwakkelende auto’s

Concreet komt uit de maandelijkse conjunctuurbarometer naar voor dat het aantal starters in 2020 toch opnieuw tot een record is gestegen. De export blijft standhouden in woelig water, en ziet ook de trends voor de komende periode positief tegemoet. Ook de bouw ondersteunt de economie. De bouwactiviteit blijft voorlopig nog steeds krachtig genoeg om de corona-ellende zonder al te veel blijvende schade te overleven. De automobielsector maakt dan weer gekke bochten. Waar traditioneel veel auto’s worden verkocht in de salonmaand januari, werden de aankopen deze keer een maand vervroegd omdat het autosalon niet fysiek kon plaatsvinden. (+29% in december).
Tot slot is er de evolutie op de arbeidsmarkt, waarbij het opvalt dat vooral vrouwen in verhouding vaker werkzoekend worden. Het aantal vacatures nam in december 2020 wel toe, wat atypisch is voor het einde van het jaar. Het opvullen van bijkomende vacatures wordt blijkbaar opnieuw moeilijker, besluit Voka Limburg.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.