Kortrijk-langesteencorona-1-scaled-1

Straffe cijfers beloven weinig goeds

De impact van de coronacrisis zal nog lang nazinderen bij de Limburgse bedrijven. Dat voorspellen ze in een enquête van VKW Limburg. Amper een kwart denkt eind mei volledig operationeel te zijn. 62% verwacht 2020 af te sluiten met minder personeel. 83% vreest dat de echte omzetdaling nog moet komen en zelfs tot in 2021 voelbaar zal zijn. Paniek!

De gemiddelde activiteitsgraad is op 3 weken tijd gestegen van minder dan 50% naar 71%. Zowat 1/3 is volledig operationeel, 5% nog volledig gesloten en de rest gemiddeld voor 60% actief. De verwachtingen zijn dat er deze maand maar een paar procentjes bij zullen komen. Meer nog: het percentage dat op volle toeren draait, zal eind mei afnemen tot 25%.

Qua omzet denkt maar liefst 83% van de bedrijven dat de echte dip in de vraag naar producten of diensten nog moet komen. Die latere terugval in omzet wordt vooral in het derde kwartaal gevreesd. 12% verwacht dat het zelfs pas in 2021 zal gebeuren. 3 op 10 bedrijven houdt rekening met ernstige problemen bij de toelevering van grondstoffen en materialen, vooral in mei en in juni.

De crisis heeft onvermijdbaar gevolgen voor het personeel. Zo'n 62% van de bedrijven denkt 2020 met minder mensen te eindigen. De helft van de ondervraagden verwacht liquiditeitsproblemen, vooral in de zomermaanden, met piek in juli. Meer dan een kwart denkt een overbruggingskrediet nodig te zullen hebben. Bijna 1 op 4 verwacht daarnaast problemen inzake (groei)financiering. 1 op 3 van de Limburgse bedrijven geeft aan op zoek te moeten gaan naar extra kapitaal/eigen vermogen. Straffe cijfers...

Ontslagen vermijden
Johan Schildermans van VKW Limburg licht toe: “Het is niet omdat de meeste bedrijven en straks ook de winkels terug openen, dat de gevolgen van deze coronacrisis voor onze economie gelijktijdig afnemen. Integendeel, de impact zal zich bij velen pas echt manifesteren in de komende maanden. Daarom dringen wij aan op meer duidelijkheid over de duurtijd en mogelijke verlenging van de huidige steunmaatregelen. Veel bedrijven verwachten pas verderop in 2020, of zelfs later, een belangrijke terugval in activiteit omdat zij bijvoorbeeld pas later in de economische keten komen. Het is belangrijk dat ook zij dan op hun beurt, en op het juiste moment, gesteund kunnen worden. Daarom moet hen nu perspectief worden geboden. Concreet denken we aan een verdere verlenging van de tijdelijke werkloosheid om ontslagen op langere termijn te kunnen vermijden.”

En VKW Limburg suggereert nog andere maatregelen. Zoals een ‘carry back’ verliesverrekening met winsten van voorgaande jaren, het vrijstellen van de winst over 2019 indien deze volledig wordt overgedragen als buffer om het coronajaar 2020 te overleven, en tijdelijke kapitaalverhogingen die in die optiek worden ingebracht vrijstellen van belasting bij latere wederuitkering.

"Zij-aan-zij"
Gedelegeerd bestuurder Ruben Lemmens besluit: “Wij roepen op tot goed overleg en begrip tussen werkgevers en werknemers. De ‘zij aan zij-mentaliteit' is de enige uitweg uit de crisis. Verder roepen we op tot goede afspraken tussen de onderwijswereld en andere instanties voor voldoende kinderopvang. Dit is nu nog een struikelblok voor vele werkende ouders om zelf terug aan de slag te gaan. En tot slot blijven aandringen om strikt de veiligheidsvoorschriften te respecteren. Enkel dan vermijden we nog erger.”