voka sd skondras alliacta

Structurele krapte dreigt op Limburgse arbeidsmarkt

Eén op drie Limburgse KMO’s heeft openstaande vacatures en 20% daarvan krijgt ze niet ingevuld. Dat concludeert een studie van SD Worx. “Er zijn maatregelen nodig, want we riskeren een structurele krapte op de Limburgse arbeidsmarkt”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder bij Voka Limburg.

In het totaal is 30% van de bevraagde Limburgse KMO’s met vacatures, pessimistisch over de invulling er van. Een opvallende vaststelling, want in Vlaanderen heeft slechts 15,6% er geen goed oog op.

Het verwondert dan ook niet dat de Limburgse KMO’s van alle Vlaamse KMO’s het meest openstaan voor vernieuwingen als outsourcen, werken met freelancers, twee halftijdse functies aanwerven in plaats van één of zelfs een volledige opleiding financieren. Twee voorbeelden: 38% van de Limburgse KMO’s is bereid om uitzendwerk in te schakelen als alternatief (Vlaanderen: 31%), terwijl 21,2% het delen van een medewerker met een ander bedrijf wel ziet zitten (Vlaanderen: 17,9%).

Het Limburgse pessimisme is niet onterecht, want in Limburg heerst er een mismatch op de arbeidsmarkt. De langdurige werkloosheid (groter of gelijk aan 2 jaar) steeg er als enige provincie met 2,6%, terwijl die in Vlaanderen daalde met 3,9%. Het afgelopen jaar steeg eveneens het aantal vacatures in Limburg met 36,6 % terwijl het aantal niet-werkende werkzoekenden niet in verhouding daalde (-8,6 %).

Johann Leten ziet het somber in: “De cijfers tonen aan dat we een structurele krapte op de arbeidsmarkt riskeren indien er niets verandert. Daarom moeten we blijven inzetten op het afstemmen van het onderwijs op de noden van onze ondernemers. Er zijn al stappen gezet met de onderwijshervormingen, maar we moeten we nog ambitieuzer durven zijn. Zo heeft het duaal leren nood aan meer maatwerk en is er meer aandacht nodig voor het hoger beroepsonderwijs. Er is tot slot niet alleen nood aan technische profielen, maar we hebben in het algemeen mensen nodig die willen werken!”