dok6-300×200

Studenten proeven langs water van arbeidsmarkt

Studenten die hun eerste job zien naderen, kampen vaak met koudwatervrees. Bij DOK6, een ontmoetingsplaats aan het Hasseltse kanaal, kunnen ze via opleidingen en zakelijke contacten proeven van de bedrijfswereld.

DOK6 is niet het zoveelste café waar studenten hun lange vakantiedagen doelloos kunnen slijten. Op initiatief van 3 jongeren werd aan de rand van het Albertkanaal een hippe locatie geopend waar ze zich creatief kunnen uitleven. “Vooral in functie van wat hen na de studies allemaal te wachten staat”, zegt Martijn Nys, die samen met Nele Gommers en Kaat Quintens het project op poten heeft gezet. “Bij DOK6 bieden we de ruimte om allerlei toffe initiatieven te nemen die door de interactie tot stand komt. We krijgen ook bedrijven over de vloer die op zoek zijn naar jeugdig enthousiasme en samen met de studenten vernieuwende ideeën uitwerken.” Onder meer uitzendkantoor Vdet, dat ook hoofdsponsor is van DOK6, maakt hier gretig gebruik van.

Wijnkurk
DOK6 wil zich niet vastpinnen op afgelijnde concepten. “We staan open voor alle vragen en bekijken hoe we daar op in kunnen spelen”, zegt Martijn Nys nog. “Neem nu bijvoorbeeld onze horeca-opleiding. Die is er eigenlijk gekomen omdat een aantal bezoekers als jobstudent aan de slag moesten, maar eigenlijk nog nooit een dienblad of wijnkurk van dichtbij hadden gezien. Ze vroegen zelf om een professionele training, zodat ze hun werk naar behoren zouden kunnen doen.”

DOK6 wil op die manier ook oriëntering naar de arbeidsmarkt bieden. “Wie voor een ingrijpende studiekeuze of jobaanbieding staat, wil eerst even proeven van wat de sector juist inhoudt. Voor hen organiseren we bijvoorbeeld commerciële rollenspellen, workshops rond administratieve functies of kooklessen voor mensen met culinaire ambities.” DOK6 wil in de toekomst ook jobcafés organiseren, waar bedrijven hun vacatures kunnen voorstellen aan het studentenpubliek.