Technologie Zappware is werelds, nu de markt nog

Zappware, de Hasseltse leverancier van oplossingen voor interactieve digitale televisie, slaat de vleugels uit. En dat is een understatement. Overal ter wereld groeit de interesse voor de technologie die in Hasselt wordt ontwikkeld.

Enkele jaren geleden sloeg Zappware de Zwitserse kabeloperator 022 Télégenève als klant aan de haak. Ondertussen telt het bedrijf klanten in vele Europese landen, Zuid-Amerika en India, en worden bruggen geslagen richting Taiwan, Thailand en Hong Kong.

De producten waarmee de gooi naar wereldfaam wordt gedaan, gaan verder dan de digibox van Telenet, waarmee Zappware op nationaal vlak bekendheid verwierf. De set-top box van de nieuwe generatie wordt dé centrale poort voor alles wat een scherm heeft: pc, tablet, smartphone en (smart-)tv. "De nieuwste oplossing is gebaseerd zijn op dat wat de consument zelf wil," zegt CTO Koen Swings (foto). "Het is hiermee perfect mogelijk om een film te volgen op het tv-scherm en tegelijk in de een hoekje de Facebook-pagina te checken." Zappware wil deze functies niet alleen via tv-schermen aanbieden, maar op alle toestellen. Het project dat daarvoor werd opgezet heet AAATV, waarbij de A's staan voor ‘any content’, ‘any device’ en ‘anywhere’.

“Het is wereldtechnologie,” zegt CEO Patrick Vos. “We staan daarmee op een kruispunt tussen technologie en creativiteit. Door de convergentie tussen computer (tablet) en tv, kan de tablet bijvoorbeeld ingezet worden als de afstandsbediening van de tv.” Zappware werkt daarvoor samen met de grote fabrikanten van set-top boxen, met Cisco op kop.

In drie jaar tijd verdubbelde de omzet tot 3,6 miljoen in 2011. Er werken nu 38 mensen. Zappware werd in 2001 opgericht. Sinds 2006 is LRM één van de aandeelhouders.