Nieuws Limburg Termijn geplakt op ziekteverlof: “Goed voor iedereen”

Termijn geplakt op ziekteverlof: “Goed voor iedereen”

Termijn geplakt op ziekteverlof: “Goed voor iedereen”

Voka Limburg reageert positief op het voorstel van minister van Volksgezondheid De Block om een indicatieve lijst op te stellen waarop staat hoe lang je per ziekte afwezig kunt blijven op het werk. “Het is goed nieuws voor de bonafide artsen, voor de werkgevers en voor de collega’s van overdreven afwezige werknemers”, zegt Johann Leten.

Minister Maggie De Block werkt aan richtlijnen voor het aantal ziektedagen per aandoening. Het moet buitensporig voorschrijfgedrag en profitariaat inperken. Voka Limburg juicht dat toe: “Begin dit jaar hebben we aan de alarmbel getrokken om paal en perk te stellen aan de vele meldingen van ‘overdreven’ ziektebriefjes”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten. “We hebben daarover toen een brief gestuurd naar minister De Block, die nu het probleem erkent en aanpakt.”

Geen verplichting
Leten vindt dat iedereen die ziek is voldoende tijd moet krijgen om te genezen. “Maar niet overdreven veel tijd”, voegt hij er aan toe. “Het is immers in ieders belang dat de betrokkenen zo snel mogelijk na hun genezing terug aan de slag gaan. Een standaard-termijn bij een regulier genezingsproces is daarom een goede richtlijn. Dit moet het arbitraire aspect bij het uitschrijven van ziektebriefjes inperken. Wanneer een patiënt nood heeft aan een langere rustperiode, zal dit uiteraard mogelijk blijven. Daarom is het een richtlijn en dus geen verplichting.”

Vlotte pen buitenspel
Voka Limburg wijst op de vele voordelen van het nieuwe systeem. “In de eerste plaats voor werkgevers, die nu dubbel moeten betalen. Ook voor de collega’s van de thuisblijvers, die verdrinken in het werk. En voor de bonafide artsen is dit goed. Ook zij willen snel een oplossing omdat ze beseffen dat de enkele dokters met buitensporig voorschrijfgedrag de naam van een hele groep onterecht besmeuren. Met de standaard termijnen zullen degenen met een iets te vlotte pen buitenspel worden gezet. Een win-situatie voor ondernemingen, medewerkers én artsen dus”, besluit Leten.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.