Nieuws Limburg “Terug openen met 20% van normale omzet?”

“Terug openen met 20% van normale omzet?”

“Terug openen met 20% van normale omzet?”

Heel wat winkeluitbaters zijn ontgoocheld omdat ze pas op 11 mei mogen openen (ook al is dat nog niet zeker). Tegelijk zijn ze bezorgd over wat de herstart voor hen gaat betekenen. “Als we -zoals onze Nederlandse collega’s- maar 20 procent van de omzet zouden draaien, kan je de zaak onmogelijk rendabel houden”, zegt Karine Valy van La Bottega in Hasselt.

De winkels mogen niet op 4 mei, zoals gehoopt, maar ten vroegste op 11 mei. “Natuurlijk ben ik ontgoocheld”, zegt Karine Valy, zaakvoerder van La Bottega en voorzitter van vzw Centrummanagement Hasselt Handelt. “Ik begrijp dat de regering in fases wil werken, maar toch voelt het oneerlijk aan dat bepaalde winkels, zoals tuincentra, wel open mogen.”

Lepels tellen
La Bottega is er nochtans klaar voor. “Onze winkel is 2.000 m², dus we kunnen perfect 100 tot 150 klanten toelaten zonder dat de afstandsregels in het gedrang komen”, aldus Karine Valy. “We gaan ook werken met één ingang, waar de klant een persoonlijk winkelmandje en zijn eigen schoenlepel krijgt. Aan de hand van die schoenlepels kunnen we zien hoeveel mensen er effectief in de winkel zijn.”

Maar ook na 11 mei verwacht La Bottega niet de massa van weleer. “Het blijft bang afwachten of de mensen ook effectief naar de winkels gaan komen. Heel wat van hen hebben nog altijd schrik om buiten te komen. Tegelijk zijn ze financieel getroffen door de crisis, waardoor er minder budget is om te gaan winkelen.”

Moeilijke tijd
Karine Valy vreest vooral dat de gesloten horeca veel klanten zal thuis houden. “Zij die naar de stad komen om te ‘funshoppen’ pikken graag een terrasje of restaurantje mee. Dat publiek missen we als er geen horeca open is. Van collega-handelaars in Nederland (daar mochten de winkels wel openblijven tijdens de coronacrisis, nvdr.) hoor ik dat sommige fysieke winkels vandaag nog maar 20 procent van hun omzet halen in vergelijking met voor de coronacrisis. Met zo’n beperkte omzet kan je onmogelijk een zaak rendabel laten draaien. We zullen in onze winkel wellicht dan ook gaan openen met een beperkte personeelsbezetting, al is ook dat heel moeilijk in te schatten. We staan nog voor een heel moeilijke tijd.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen
Dossier

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Dossier
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.