Het Hasseltse Weygers NV doet aan interieurontwerp en interieurbouw in diverse sectoren. Tessie Weygers leidt samen met haar broer Jensie als derde generatie het familiebedrijf. “Mijn grootvader is destijds als stukadoor gestart”, zegt Tessie. “Mijn papa heeft de zaak op vrij jonge leeftijd overgenomen en al snel omgevormd tot afwerkingsbedrijf. Later werd er nog een afdeling interieurbouw aan toegevoegd.
Jij sloeg eerst een compleet andere weg in. Maar het ondernemersbloed kruipt dan toch waar het niet gaan kan?
“Het bouwen op zich interesseerde me wel. Als klein meisje speelde ik niet met poppen, maar met K’nex. Het ondernemen zei me minder. Mijn ouders stonden allebei in het bedrijf, waardoor we thuis regelmatig geconfronteerd werden met de stress die daarmee gepaard kon gaan. Ik ben dan eerst een opleiding in de evenementensector gaan volgen. Mijn ouders lieten me daar vrij in. Maar dan was er twaalf jaar geleden in het bedrijf een vacature voor management assistant die niet ingevuld raakte en besloot ik ervoor te gaan. Uiteindelijk was onderaan de ladder beginnen de ideale manier om het bedrijf te leren kennen.”
Wanneer hebben jij en je broer het bedrijf dan overgenomen?
“We hebben eerst nagedacht over wat wij wilden als persoon. Mijn broer Jensie is drie jaar jonger dan ik en is initieel ook in een andere sector begonnen. Uiteindelijk is hij ook in het bedrijf gestapt. Ik wist wel dat ik de zaak wilde overnemen, maar niet alleen. Mijn man is ook ondernemer. We hebben twee jonge kindjes van 7 en 4 en we willen wel nog een work-life balance. Jensie en ik hebben allebei een strategietraject gevolgd en ook bij hem kwam eruit dat hij mee de zaak wou overnemen. Vervolgens zijn we in een driejarig traject gestapt waarbij we ons daarin lieten begeleiden. Sinds vorig jaar hebben we het bedrijf officieel overgenomen.”
Jullie slogan is ‘interiors full of love’ en jullie zeggen voor een menselijke en eerlijke aanpak te gaan. Typeert dat jou ook als werkgever?
“Ja, absoluut. Alles wat we doen, doen we uit liefde en dat stralen we uit naar onze klanten en medewerkers. Het is een familiebedrijf en dat voel je. Als we nieuwe mensen aanwerven, vind ik een goede klik nog belangrijker dan een cv.”
Waarom zou jij de Strafste Onderneemster van Limburg kunnen zijn?
“Ik hoef die pluim zelf niet op mijn hoed te steken, want ik zou het niet kunnen zonder mijn team. Ik ben zeker niet de strafste persoon in onze organisatie. Maar het feit dat ik dat besef, maakt me misschien wel straf. Ik weet de juiste mensen samen te zetten en iedereen te motiveren om op die manier onze grote ambities met Weygers waar te maken. Ik ben ook heel positief ingesteld en kan niet tegen negativiteit. Met Weygers willen we de beste zijn. We willen dat als mensen aan interieur denken, dat ze dan automatisch aan ons denken.”
Hoe zorgen jullie er bij Weygers voor dat jullie blijven innoveren?
“Onze productieverantwoordelijke is intussen gepromoveerd tot technisch directeur. Met z’n drieën zijn we heel leergierig en willen we Weygers telkens naar een hoger niveau tillen. Wat speelt er in de sector? Zijn er nieuwe machines of technologieën of zaken waarin we kunnen verbeteren? Er is weinig waar we geen aandacht voor hebben. We hebben onlangs onze productiehal verdubbeld. We investeerden niet alleen in meer oppervlakte, maar ook in de uitbreiding van ons machinepark.”
Heb je ooit in je carrière nadelen ondervonden van het feit dat je een vrouw bent?
“Hoewel we actief zijn in de bouwsector, een traditioneel mannelijke wereld die gelukkig aan het veranderen is, heb ik weinig nadelen ondervonden als vrouwelijke ondernemer. Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat enthousiasme, ambitie, vriendelijkheid en vakkennis belangrijker zijn dan je geslacht. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Zelf vind ik de grootste uitdaging van vrouwelijk ondernemerschap de balans tussen het moederschap en mijn werk. Hoe goed we alles ook geregeld hebben en hoe weinig de kindjes tekortkomen, uiteindelijk is het toch de mama die ze het hardste nodig hebben. En op momenten dat je er niet kunt zijn, knaagt dat.”
Hoe pak je die combinatie tussen werk en gezin aan?
“Ondertussen hebben we een goed ritme gevonden in onze privéplanning en zijn de taken evenwichtig verdeeld. We proberen ons zoveel mogelijk aan deze structuur te houden. We kunnen ook altijd rekenen op de hulp van onze ouders, waar we enorm dankbaar voor zijn.”
Heb je nog een gouden tip voor jonge vrouwelijke onderneemsters?
“Geloof in jezelf en onderneem op jouw manier. Omring je met mensen die je vertrouwt en die beter zijn in de zaken waar jij minder in uitblinkt. In tegenstelling tot eerdere generaties hoeven we niet per se alleen aan de top van een bedrijf te staan. Je laten omringen door de juiste mensen is veel slimmer en gezonder, zowel voor jezelf als voor je organisatie.”
HBVL en Made in Limburg maken op Internationale Vrouwendag ‘De Strafste Onderneemster van Limburg’ bekend. Wie dat wordt, dat beslis jij hier.