Nieuws Limburg Test confronteert sollicitant met eigen social skills

Test confronteert sollicitant met eigen social skills

Test confronteert sollicitant met eigen social skills

Testyourselfie is de naam van een online tool waarmee jongeren, maar ook alle andere werkzoekenden en werknemers, kunnen testen of zij over de soft skills beschikken die voor werkgevers en rekruteerders vandaag belangrijk zijn. Het Vormingsfonds voor Uitzendkrachten (VFU) hield zopas een try-out met het systeem bij de Hogeschool PXL.

Wie verse krachten moet aanwerven, klaagt wel eens over een gebrek aan soft skills bij de kandidaten. Het gaat om vaardigheden als flexibiliteit, mondelinge communicatie, professioneel voorkomen, op tijd komen, initiatief nemen en inzicht hebben in sterke en zwakke punten. Vooral jongeren laten op dit vlak geen al te beste indruk na. Meer nog: de sollicitanten vinden zelf heel vaak dat ze wel aan deze criteria voldoen en zijn dan ook ontgoocheld als ze bij de selectie uit de boot vallen.

“Dat soft skills doorslaggevend zijn bij het vinden of behouden van een job is alom geweten”, zegt Alice Hermans, sectorconsulent Limburg voor het VFU. “Er moet dus aan gewerkt worden. Daarom hebben wij samen met enkele Europese collega’s de handen in elkaar geslagen. Testyourselfie is een tool waarmee jongeren, maar ook andere sollicitanten en werknemers, kunnen testen of hun zelfbeeld klopt met de realiteit. Op www.testyourselfie.eu zullen ze aan de hand van een aantal herkenbare situaties hun soft skills kunnen evalueren. De cases situeren zich zowel tijdens het solliciteren als bij het uitvoeren van een job, en zijn erg waarheidsgetrouw.”

Tijdens een lanceringsevent in Hasselt werd Testyourselfie zopas aan het doelpubliek voorgesteld. Zo’n 120 studenten van de Hogeschool PXL namen de proef op de som. De meesten waren verrast door de confronterende uitkomst van hun test. Ze beschouwen de tool nu inderdaad als een uitgangspunt voor verbetering. Op het event waren ook tal van uitzendkantoren, jongerenorganisaties, scholen en arbeidsbemiddelaars present die Testyourselfie willen gebruiken in hun initiatieven om de soft skills bij jongeren en andere (potentiële) werknemers aan te scherpen.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.