Nieuws Limburg To the rescue: experts springen familiebedrijven bij

To the rescue: experts springen familiebedrijven bij

To the rescue: experts springen familiebedrijven bij

Het Expertisecentrum Familiebedrijven van werkgeversorganisatie VKW Limburg gaat ‘turnaround panels’ in het leven roepen om familiebedrijven in problemen tijdelijk te hulp te schieten. Dat zijn groepen van experten die snel de problemen kunnen analyseren, oplossingen aanreiken en de zaken opvolgen. “Het doel van deze panels is om de neerwaartse spiraal letterlijk mee te helpen omkeren”, zegt Koen Hendrix, directeur bij VKW Limburg en coördinator van het Expertisecentrum Familiebedrijven.

Het mag dan wel hoogconjunctuur zijn, niet voor alle familiebedrijven is het rozengeur en maneschijn. “Er is een zekere dark side of growth”, zegt Koen Hendrix. “Men kan blind worden voor een aantal pijnpunten binnen de organisatie. Men verliest een aantal knipperlichten uit het oog, en dat kan een bedrijf in een neerwaartse spiraal brengen. In de huidige tijd van disruptie kan dat zeer snel gaan.” Bij afwezigheid van een raad van advies of bestuur, is er dan niemand die tijdig aan de alarmbel kan trekken.

Turnaround
Precies daarom gaat het Expertisecentrum Familiebedrijven ‘turnaround panels’ in het leven roepen. “Turnaround betekent letterlijk het omkeren van de neerwaartse spiraal”, legt Hendrix uit. “Dat kan op operationeel of strategisch vlak.” Het Expertiscentrum Familiebedrijven kan voor de nodige expertise putten uit de eigen database van 300 kandidaat externe bestuurders. “Een dergelijk panel kan de situatie snel onder de loep nemen, een actieplan opstellen en de ommekeer nadien van dichtbij in het oog houden”, zegt Hendrix. En dit in alle discretie en vertrouwen. “Dit past dan ook volledig in de waarden van onze organisatie, waar vertrouwen, discretie en integriteit centraal staan”, beaamt voorzitter Marc Meylaers van VKW Limburg.

Depannage
De depannagedienst is tijdelijk en in principe gratis. “Maar de uiteindelijke betrachting is dat dit panel kan uitgroeien tot een raad van advies of later raad van bestuur voor het familiebedrijf”, zegt Koen Hendrix. “En vanaf dan is het bedrijf natuurlijk zitpenningen verschuldigd aan zijn adviseurs of bestuurders. Want hoe je het ook draait of keert, onafhankelijke experten helpen het bedrijf betere beslissingen te nemen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.