Aperam-Genk-300×200

Toch ontslagen en loonverlies bij Aperam

Bij inoxproducent Aperam in Genk, misschien nog altijd beter gekend onder de oude naam ALZ, zullen er naakte ontslagen volgen en moeten de werknemers loon inleveren. Hoeveel is nog niet duidelijk. Dat heeft de directie dinsdag aan de vakbonden verteld. Van de 13 miljoen euro aan besparingen, zal 4,2 miljoen bij het personeel moeten bezuinigd worden.

Maandag kregen de bonden al te horen dat er bij Aperam 13 miljoen euro moet bespaard worden. De inspanningen hiervoor zijn al een tijdje aan de gang, onder meer door interne en externe samenwerkingsverbanden op te zetten. Waar aanvankelijk werd gezegd dat de bezuiningen geen rechtstreekse invloed zouden hebben op het personeel, is dat nu volgens de vakbonden toch wel anders.

"Van de 13 miljoen zal er 4,2 miljoen op personeel moeten bezuinigd worden," aldus Alex Hemelaer, die namens ABVV Metaal het verdict van de directie te horen kreeg. "Om hier aan te komen zullen een aantal maatregelen worden genomen als tijdelijke werkloosheid en brugpensioen, maar dat alleen zal de beoogde besparing niet veel dichterbij brengen. Vandaar dat er ook naakte ontslagen zullen volgen. Hoeveel is nog niet bekend. Dat zal afhangen van het succes dat met de andere besparingsoperaties wordt bereikt."

Aperam telt in Limburg 1177 werknemers. Vast staat dat zij ook loon zullen moeten ingeleveren. "In 2001 hebben we gekozen voor een indexsprong en 1 pct minder loon in de plaats van 15 ontslagen. Nu is het echter een 'en-en-verhaal'. Ontslagen en inleveren, dus."

Van acties is vooralsnog geen sprake. "We wachten af tot de plannen meer vorm krijgen en er cijfers op de ontslagen en inleveringen worden geplakt," aldus de bonden.