Toegangspoort voor accountants komt vlakbij de deur

Gecertificeerd accountant: daar zijn er véél te weinig van, en dus moeten er meer van dit kaliber afstuderen om de toevoer naar de bedrijven te ontdooien. Met een nieuw postgraduaat aan Hogeschool PXL (en modules aan UHasselt) worden ambitieuze cijferaars klaargestoomd om de proeven en examens bij het ITAA (Institute for Tax Advisors and Accountants) met de vingers in de neus af te leggen.

Wie gecertificeerd accountant wil worden, moet daarvoor niet alleen een stage van drie jaar volgen, maar ook slagen voor diverse proeven en examens bij het ITAA. Niet zo evident, en daarom een drempel voor de toegang tot het beroep. Maar: vanaf september 2023 kan aan Hogeschool PXL een traject gevolgd worden dat leidt tot de noodzakelijke certificatie. “Het nieuwe postgraduaat Gecertificeerd Accountant loopt in partnerschap met het ITAA", zegt opleidingshoofd Kerry Cuypers. "Voor enkele opleidingsonderdelen wordt een beroep gedaan op het netwerk en de expertise van UHasselt. De hoofdmoot van de examens en proeven kunnen dan rechtstreeks afgelegd worden bij PXL."

Johan De Coster, vennoot bij Van Havermaet en lid van het uitvoerend comité van het ITAA, wijst erop dat het ITAA verantwoordelijk blijft voor de toegang tot het beroep en dan ook nauwlettend de gelijkwaardigheid controleert van de examens die door de partners worden aangeboden. "Op deze manier borgen wij de kwaliteit van de opleidingen", stelt De Coster.

Hij stipt bovendien de noodzaak aan om dit postgraduaat in te richten. “De sector is in volle beweging: de vereiste vaardigheden evolueren snel, net als de maatschappelijke verantwoordelijkheden. He beroep van accountant staat al jarenlang op de knelpuntberoepenlijst. Veel werkgevers zijn dus op zoek naar medewerkers, maar te weinig kandidaten studeren elk jaar af. Deze nieuwe toegangsweg moet dit groeiende tekort mee helpen opvangen.” De inschrijvingen starten weldra.