Toerisme en arbeidsmarkt geven positieve signalen aan Limburgse economie

Hoe het gaat met onze economie? Daar geeft de maandelijkse conjunctuurbarometer van Voka Limburg een antwoord op: redelijk goed, eigenlijk. Vooral het toerisme en het lagere aantal werklozen is goed nieuws. Bovendien voorspelt Europa dat de Belgische economie meer zal gaan groeien dan iedereen had gedacht. Toch zijn er nog veel aandachtspunten, aldus Johann Leten van Voka Limburg.

"We klimmen verder uit de diepe put, maar de klim zal beduidend meer tijd vergen dan wat nodig was om de bodem te bereiken", weet Leten. "De vooropgestelde groei stemt ons hoopvol en is welgekomen, want de bedrijfswinsten staan al geruime tijd onder druk door de forse kostenstijgingen. En zoals iedereen weet is de winstgevendheid de bepalende factor om te investeren, onder meer in de digitalisering en de verduurzaming van onze economie. Precies dat soort investeringen zijn cruciaal om onze welvaart te versterken, en dus moeten we de groei absoluut waarmaken."

Toch ook enkele minder positieve signalen uit de laatste cijfers. Zo blijft het aantal starters dalen, valt de export terug en neemt het aantal bouwvergunningen af. Bovendien worden er minder voertuigen ingeschreven, zowel voor privégebruik als bedrijfsmatig. Goed nieuws is er dan weer van het toerisme in Limburg, en van de arbeidsmarkt, die beetje bij beetje op haar positieven komt.

Johann Leten concludeert hieruit: "We zien een geleidelijke klim uit het dal, en dat is goed, maar we hebben de komende jaren nood aan een echt Vlaams-Europees industrieel beleid. Dat moet vertrekken van een samenspel van onder andere energiebeleid, een stimulerend economisch beleid mét de nodige middelen, maar ook bijvoorbeeld het aanpakken van de vergunningenproblematiek. Dit vereist Europese coördinatie. Daarnaast moet Europa ook kritisch kijken naar de lawine van voorstellen die ze in het kader van de Green Deal en Fit for 55 op bedrijven stuurt, willen we concurrentieel blijven.”