Tony Neven haalt ANL Plastics uit het slop

ANL Plastics, producent van plastic verpakkingen voor de voedingsindustrie, is weer boven water. Na een aantal moeilijke jaren, met een komen en gaan van managers, verwacht CEO Tony neven (62) dat het familiebedrijf dit jaar uit de rode cijfers kruipt. Meer nog, er staan zelfs ambitieuze investeringen op het programma. Neven wil 3 tot 4 jaar lang telkens 3 miljoen in het bedrijf pompen.

Precies een jaar geleden nam Tony Neven het heft in handen bij het bedrijf van zijn familie, dat is ontstaan in 1958 als Armand Neven-Lemmens Plastics. 'De trots van Wellen' geraakte ruim drie jaar geleden in de problemen. Ei zo na was het bedrijf zelfs verkocht, maar uiteindelijk besloot de aandeelhoudersfamilie om zelfstandig voort te gaan. Tony Neven, zelf geen aandeelhouder, maar wel al jaren bestuurder bij ANL, werd bereid gevonden om operationeel op het voorplan te treden. “We hebben al een lange weg afgelegd, maar we zijn er nog niet,” zegt Neven, die zichzelf nog anderhalf jaar de tijd geeft om ANL te leiden en een volledig stabiel bedrijf achter te laten. “Met een ploeg van nieuwe én ervaren managers is er hard aan de weg getimmerd. Op vele vlakken is er verandering gebracht en verbetering in gang gezet.”

tony nevenPlezant was het allemaal niet. ANL moest in Wellen ongeveer 40 mensen laten vertrekken, de meesten met SWT (het vroegere brugpensioen). Daardoor zal 2014 nog flink rood kleuren. Tegelijk werd de strategie van het bedrijf tegen het licht gehouden, en werden nieuwe accenten gelegd. “Maar behoudens uitzonderlijke gebeurtenissen, zullen we dit jaar weer winst draaien,” maakt Neven zich sterk. Het bedrijf telt nu nog 290 werknemers, plus nog eens 110 in de dochterbedrijven in het Franse Cahors en het Poolse Dabrowa Gornizca.

Investeringen
De nog altijd stevige balans van ANL maakt het bovendien mogelijk om te blijven investeren. Dit jaar nog wordt 1,8 miljoen gestopt in een grote installatie om het PET-afval (kunststof) zelf op te waarderen, zodat het opnieuw in productie kan gebracht worden. “Dat levert een serieuze besparing op. Tegelijk halen we daarmee zo’n 400 vrachtwagens per jaar van de baan, die nu nog over en weer naar Noord-Nederland rijden om ons PET-recyclaat daar te verwerken," legt Neven uit. Dit jaar wordt ook de oudste vacuümvorm-machine vervangen. “Binnen drie tot vier jaar zal het machinepark helemaal vernieuwd zijn,” zegt Neven. Voor die investeringen wordt 3 miljoen euro per jaar aan de kant gelegd.

En ja, innovatie blijft een belangrijk topic bij ANL. “We verwachten bijvoorbeeld veel van een ingenieuze en hersluitbare plastic verpakking voor traiteurs en slagers, dat helemaal intern is ontwikkeld. We mikken op een tempo van minstens één nieuw product per jaar.”