TOP 500 VKW Limburg 18

Top 500 van Limburg breekt records, maar…

Op basis van de eerste ‘officiële’ bedrijfsresultaten van 2017 heeft VKW Limburg de nieuwste editie van de Limburgse Top 500 samengesteld. De analyse van het cijfermateriaal leert dat na een ijzersterk 2016, er vorig jaar nog een schepje bovenop werd gedaan. Applaus op alle banken, ware het niet dat de marges en rendabiliteitratio’s naar beneden duikelden. De krapte op de arbeidsmarkt is één van de bezorgdheden bij de grote jongens.

VKW Limburg maakt zijn analyse van de cijfers van de grootste Limburgse bedrijven al voor de 33ste keer. Met een totale omzet van 32,2 miljard euro was 2016 een sterk jaar voor de 500 grootste Limburgse ondernemingen, maar in 2017 staken zij nog een tandje bij, om uiteindelijk af te klokken op een totale omzet van 35,4 miljard euro. Voor het eerst ligt de omzet van de Limburgse topbedrijven hoger dan in 2008, het begin van de crisis.
Meer dan twee op drie bedrijven realiseerden vorig jaar een omzetstijging. Maar liefst 355 bedrijven zagen hun omzet stijgen. Het kleinste bedrijf in de Top 500 boekte een omzet van 12,9 miljoen euro. Die eer gaat naar het Japanse Yamauchi Corporation in Hasselt. Het grootste bedrijf is de producent was roestvast staal Aperam, met een omzet van 1,6 miljard euro. Sterkst stijgende sector was vorig jaar de bouw, die zijn omzet met 25,6 procent zag stijgen.

Werkgelegenheid

De 500 grootste bedrijven stelden vorig jaar 89.236 mensen tewerk, een stijging met 8,7 procent vergeleken met een jaar eerder. Zij creëerden 7.152 nieuwe banen. Met andere woorden: op een jaar tijd kwam er in Limburg een bedrijf bij van het formaat van Ford Genk met zijn toeleveranciers op het moment van de aankondiging van de sluiting. Opvallend is dat 83 procent van die nieuwe jobs vorig jaar werden gecreëerd door bedrijven met meer dan 500 werknemers.

Marc Meylaers, voorzitter van VKW Limburg, geeft zijn analyse: “De Top 500-bedrijven zijn fors gegroeid in 2017. De cijfers wijzen op een sterke groei van zowel de omzet als de tewerkstelling. Een trend, want onze bedrijven zijn al een aantal jaren flink aan het groeien en in 2017 ging het duidelijk nog een versnelling hoger. Althans voor het beeld in de straat..."

"Want vorig jaar rond hetzelfde tijdstip waren we al aan het aarzelen of 2017 een Grand Cru-jaar zou worden. We hielden toen nog voorzichtigheidshalve de kurk op de fles. Helaas bleek onze aarzeling terecht, want de verdere groei in 2017 kende een duidelijk prijskaartje op het vlak van de rendabiliteit. De grote krapte op de arbeidsmarkt, de stijgende grondstofprijzen en dit in combinatie met lange orderboeken, hollen de marges en de winsten uit. De industrie, maar vooral de bouwsector, kreeg hier een forse dreun. 2017 kende dus wel een mooie groei, maar duidelijk ten koste van de rendabiliteit. Eén van de oorzaken hiervan en tevens bezorgdheid nummer één van het Limburgse bedrijfsleven blijft de krapte op de arbeidsmarkt..."