Top 500: veel meer winst en rendement

De gemiddelde nettowinst van de 500 grootste bedrijven in Limburg is in 2014 gestegen met 70 procent. De rendabiliteit, die de afgelopen jaren ronduit zorgwekkend was, is het voorbije jaar met 30 procent toegenomen. Dat blijkt uit de analyse van de jaarlijkse Top 500 die VKW Limburg samenstelt. "De tekenen van herstel worden zwart op wit bevestigd door sterke groeicijfers", aldus voorzitter Bas van de Kreeke.

Top 500-2015De Top 500 van VKW Limburg is een uniek naslagwerk dat de cijfers groepeert van de grootste 500 bedrijven in de provincie. De studiedienst heeft nu alle jaarrekeningen van 2014 geanalyseerd, inclusief Ford Genk, dat wegens de sluiting, voor het laatst in dit boek staat. De berekeningen wijzen erop dat de economie in Limburg een sterk jaar achter de rug heeft. Zowel de gemiddelde omzet (+2,66 pct), het rendement (+29,42 pct) als de nettowinst (+69,43 pct) gingen er op vooruit in vergelijking met 2013. Ook de tewerkstelling nam toe (met bijna 800 jobs), waarvan het belangrijkste deel op conto komt van de logistieke dienstverlener H.Essers. Toch is de stijging van de tewerkstelling eerder beperkt (+1,07 pct). De gemiddelde afschrijvingen, een indicator voor het investeringsvolume, ging er zelfs op achteruit in 2014 (-0,01 pct). Ook de export bleef ter plaatse trappelen.

"De conclusie is dat het gevoel over het aantrekken van de economie nu ook daadwerkelijk met cijfermateriaal wordt bevestigd", aldus Bas van de Kreeke, voorzitter van VKW Limburg. "Een positief verhaal dus. Alleen zijn we er nog niet. Er moet verder ingezet worden op het wegwerken van onze handicaps tegenover andere regio's. Alleen dan zullen we van een structurele verbetering kunnen spreken."