Nieuws Limburg Topondernemer Gilbert Nijs is overleden

Topondernemer Gilbert Nijs is overleden

Topondernemer Gilbert Nijs is overleden

Gilbert Nijs, één van de meest gedreven ondernemers van Limburg, is niet meer. De man die een groep van vijf bedrijven rond Incopack uit de grond stampte, is maandag in huiselijke kring overleden aan de gevolgen van een slepende ziekte. Hij zou volgende maand 65 geworden zijn.

Gilbert Nijs.jpgGilbert Nijs was een ondernemer ‘pur sang’. Of eerder een ‘gebeten’ ondernemer.

In 1988 begon hij zijn eigen bedrijf en stampte hij in Dilsen-Stokkem Incopack uit de grond. Daar bleef het niet bij. Met Incorock, All-Freez en Eurodesserts (Beringen) ontstond er een heuse voedingsgroep, die dessertproducten en yoghurts levert aan de grote Europese warenhuisketens. Zijn grootste wapenfeit is ongetwijfeld de overname van Limelco in Zonhoven in 2008.

Dioxinecrisis
Nijs ging met het mes tussen de tanden elk probleem te lijf. De dioxinecrisis die in 1999 in alle hevigheid losbarstte, kostte de groep welgeteld 4,6 miljoen euro aan verloren omzet en producten. Vier jaar later was de groep er helemaal van hersteld, en kreeg Incopack de prestigieuze Ambiorixprijs (VKW Limburg) toegekend. Nijs werd voorts genomineerd voor de Ondernemersprijs Herman Dessers (Voka Limburg). Ook de jongste economische crisis speelde de groep parten, maar in 2012 maakte Incopack weer een ‘normale’ winst.

Rechtdoor
Nijs nam geen blad voor de mond, en dat werd hem niet altijd in dank afgenomen. Tijdens de dioxinecrisis, toen de producten van Incopack werden geblokkeerd, kreeg hij na twintig pogingen eindelijk de persoonlijke assistente van de betrokken Europese commissaris aan de lijn. Wat hij toen gezegd heeft, wilde hij niet kwijt. “Maar ik heb toen wat veel gezegd, ja,” zei Nijs in één van de zeldzame interviews die hij toestond. ’s Anderendaags werd hij door de lokale politie opgepakt voor verhoor…

Nijs liet ook niet na de politici op hun verantwoordelijkheden te wijzen. “Ik heb de stellige indruk dat de overheden meer bezig zijn met bijzaken dan met hoofdzaken,” liet hij zich ooit ontvallen.

Ziekte
Omwille van een aanslepende ziekte had Gilbert Nijs al een jaar geleden de fakkel van zijn bedrijvengroep overgedragen aan dochter Nathalie. “Als iemand geloofde dat hij de ziekte zou overwinnen, dan was het Gilbert Nijs zelf wel,” zegt één van de naaste medewerkers. “Maar de twee laatste weken ging het snel bergaf.” Gilbert Nijs overleed maandagavond in huiselijke kring. Zaterdag wordt hij in intieme kring begraven. Gilbert Nijs laat zijn echtgenote Lodzia, en hun kinderen Nathalie, Christine en Dimitri achter. Nijs was ook lange tijd beheerder bij KRC Genk. Met hem verliest Limburg één van zijn meest gedreven ondernemers, die wel kon, maar niet wilde investeren in lage loonlanden.

De redactie biedt de familie haar medeleven aan.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.