Toster toast op nieuwe jaar met spectaculaire innovatie

De Limburgse bedrijven Avisum (Maaseik) en Toster Software (Genk) hebben samen een innovatieve virtual reality-toepassing ontwikkeld, genaamd Proxiporter. Met deze app worden moeilijk bereikbare locaties tot in de details zichtbaar gemaakt op een computerscherm. De toepassing is erg handig voor grote aannemers, gebouwenbeheerders en veiligheidsprofessionals.

Toster Software is een Limburgs bedrijf dat gespecialiseerd is in 3D-technologie waaronder virtual reality. Het is via een demo dat ze in contact kwamen met Avisum, een landmeetkundig bedrijf met expertise in digitale opmetingen van groeves, grotere terreinen en industriegebouwen. Ze verzamelen data over de oppervlaktes en ruimtes door middel van drones en andere high end apparatuur, zoals lidar-scanners. "Op basis van die gegevens wordt een beeld gecreëerd dat een zo accuraat mogelijke weerspiegeling van de werkelijkheid is", zegt Vincent Fissette van Avisum. "Dat heet een 'digital twin'. De puntenwolken die wij maken, worden door specifieke software omgezet naar bruikbare 3D-modellen en komen nu, dankzij de VR-technologie van Toster, nog meer tot hun recht. Je kan dankzij deze app een inschatting maken alsof je echt, fysiek, op de locatie aanwezig bent. Terwijl je in realiteit gewoon op kantoor zit."

Moeilijk bereikbaar
"Met een VR-bril rondlopen in een ruimte om een kijkje te nemen, dat kenden we al", zegt Jasper Olaerts van Toster Software. "Met deze Proxiporter VR-app gaan we nog een aantal stappen verder. Hiermee kan je immers in de gescande omgeving metingen doen, snel afstanden afleggen, dingen toevoegen of verwijderen, diverse werktaken uitvoeren, etcetera. Voornamelijk bedrijven in de bouw of het onderhoud van grote gebouwen erg geïnteresseerd. Zij zien enerzijds brood in de tijdswinst om een situatie goed in te kunnen schatten. Anderzijds leent een digitale versie van een moeilijk bereikbare ruimte zich ideaal tot het organiseren van trainingen. De volgende stap voor de ontwikkeling van deze applicatie is het vinden van nieuwe bedrijven die de mogelijkheden van de app willen testen binnen hun vakdomein”, besluit Jasper Olaerts.