Nieuws Limburg "Transporteurs met Oostblokkers: allemaal fraudeurs"

"Transporteurs met Oostblokkers: allemaal fraudeurs"

"Transporteurs met Oostblokkers: allemaal fraudeurs"

“Bedrijven die Oost-Europese truckers in ons land tewerkstellen aan een mensonwaardig loon, vervalsen de concurrentie. Dit soort misbruiken wil ik dan ook streng aanpakken”, zegt staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez.

De maatregelen die Europa nam om concurrentievervalsing tegen te gaan, blijken een maat voor niets, zo stelt Crombez op de website van de sp.a. “Onderzoek van de Belgische Transportarbeidersbond toont dat zo goed als alle transportbedrijven in België die Oost-Europese truckers tewerkstellen, zich niet aan de regels houden. In Europa mogen truckers in een ander land ritten uitvoeren, op voorwaarde dat er ook transporten in eigen land gebeuren. Dat is nog steeds meer niet, dan wel het geval. Waardoor transportbedrijven veel Oost-Europese truckers naar België overbrengen, om ze vervolgens enkel in ons land te laten rijden, vaak tegen mensonwaardige lonen.”

“Wij kunnen niet optreden tegen bedrijven die zich enkel voor de schijn in een ander land vestigen, dat is een zaak van de nationale autoriteiten daar. Wel pakken we transportbedrijven in België aan, via de wet op de schijnzelfstandigheid en de hoofdelijke aansprakelijkheid. Daarnaast zijn buitenlandse chauffeurs verplicht om na drie ritten minstens één internationale rit uit te voeren. Ook dit gaan we veel strenger controleren. Via het registratiesysteem in de vrachtwagens is dit bijvoorbeeld perfect mogelijk”, aldus John Crombez. “Enkel op die manier werken we aan een eerlijke en rechtvaardige concurrentie en degelijke arbeidsvoorwaarden voor iedereen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.