Tribù schopt Chinese namaak van beursvloer

Tribù uit Zutendaal, de succesvolle producent en verdeler van design buitenmeubilair, heeft op de Spoga+Gafa-beurs in Keulen Chinese namakers betrapt. Twee firma's die er collecties wilden verkopen die verdacht veel op de producten van Tribù geleken, werden op bevel van de rechtbank naar huis gestuurd. De namaakmeubels werden in beslag genomen.

Tribù laat allerlei designmeubelen maken door internationale topontwerpers. Zo ook de collecties Tosca (foto), die werden getekend door de Italiaanse designer Monica Armani. "Het is wereldwijd één van de meest succesvolle collecties in het high-end outdoor meubilair," zegt salesmanager Edwin Lenaerts. "Vandaar ook de aantrekkingskracht voor vervalsers van divers pluimage."

Tosca 2-seat_cutToen Tribù de Chinese namaak opmerkte op de Spoga+Gafa-beurs, met meer dan 2.000 standhouders de grootste beurs ter wereld voor tuin- en andere buitenmaterialen, werd een Duits advocatenkantoor onder de arm genomen, dat via de rechtbank een bevel tot verwijdering wist af te dwingen. De beursorganisatie werkte eveneens mee aan de uitzetting van de namakers.

"Om deze toestanden te vermijden nemen we in China, de VS, Australië en andere landen modeldepots, maar dat weerhoudt mensen met slechte bedoelingen niet om onze producten schaamteloos te kopiëren," aldus CEO Koen De Cock. "Dat is blijkbaar de prijs die je betaalt voor het succes. Want met een jaarlijks groeiritme van meer dan 20% zit ons bedrijf sterk in de lift. Daarbij horen enkele mooie referentieprojecten, zoals 5-sterrenhotels en resorts (Ritz Carlton op het Rode Plein,...), de nieuwe Nespresso-winkels in Europa en het nieuwe hoofdkwartier van Apple in Cupertino (Silicon Valley)."