Nieuws Limburg Truiens bedrijf ontwikkelt unieke rode peer

Truiens bedrijf ontwikkelt unieke rode peer

Truiens bedrijf ontwikkelt unieke rode peer

D&G Fruit uit Sint-Truiden heeft de Regal Red Comice voorgesteld. Speciaal, want het gaat om een roodkleurige peer. De vrucht is een mutant van de Doyenne du Comice. “We ontdekten dit bij puur toeval,” zo omschrijft Florent Geerdens van boomkwekerij Nicolai de rode peer. “Op duizenden hectare peren is er slechts één boom die naast de gewone groene Doyenne-peren op enkele takken ook wijnrode vruchten draagt. Een gril van de natuur…” Met veel geduld werden enten van zo’n boom genomen en vermenigvuldigd, om zo boompjes te leveren voor een nieuwe, rode perensoort. “Qua smaak verschilt de rode peer niet zoveel van een groene, maar de wijnkleur geeft wel een leuk kleuraccent en maakt de peer uniek. Op de Europese markt is er geen enkele perenvariëteit die helemaal rood is. Een gat in de markt dus.”

rode peerVandaag zijn al 6.000 bomen van de nieuwe variëteit geplant. Deze winter worden nog een 20.000 stuks aangeplant en tegen 2018 moeten 100.000 bomen een aanvoer verzekeren van een 2 miljoen kilo op jaarbasis. Zowel de verkoop van de bomen, het sorteren als het op de markt brengen gebeurt centraal bij het Truiense bedrijf D&G Fruit in clubverband. De grote hoeveelheden zijn er nog niet, maar het aanbod uit de proefplantages zal nog net voor het nieuwe jaar bij Carrefour (2,50 tot 3,00 euro/ kilo) en speciaalzaken voor fruit en groenten worden aangeboden. JCr.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.