Nieuws Limburg Truiense Chardonnay beste van Benelux

Truiense Chardonnay beste van Benelux

Truiense Chardonnay beste van Benelux

Daniel Medarts, wijnmaker van het Wijndomein Kitsberg uit Klein-Gelmen, heeft met zijn Chardonnay ‘Krachtig’ uit 2017 de gouden medaille behaald. Dat gebeurde op de prestigieuze wedstrijd Wijnkeuring van de Lage Landen in het Nederlandse Amerongen.

Van de 188 inzendingen, waaronder 101 witte wijnen, werd Krachtig verkozen tot de beste witte wijn van 2018. De inzending van Kitsberg haalde een score van 90,8, meteen de hoogste score ooit. De Wijnkeuring van de Lage Landen werd uitgevoerd door het Deutsche Weinbauamt. Deze professionele instelling in Neustadt (Rheinland Pfalz) keurt jaarlijks meer dan 16.000 wijnen.

De overwinning is een echte opsteker voor het klein wijndomein. Wat is het geheim van deze hoge score? “Het typische aan de Kitsberg is dat hij puur homemade is”, legt Daniel Medarts uit. “Van het planten van de ranken tot het plukken, vinifiëren en 6 maanden opslaan in eiken vaten, het bottelen van de flessen en de verkoop. Ons handelsmerk is dat alles gebeurt in eigen regie. Het is een familiegebeuren, wat erg uniek is. Vandaag is het wijndomein 1,3 ha groot. De uitbreiding met 1,2 ha is gepland voor volgend jaar wat het totaal dan op 2,5 ha brengt”, zegt Daniel.

Volgens de wijnbouwer wordt 2018 een topjaar. “De oogst is nu al super, maar moet nog een 3-4-tal weken doorhangen en met gunstige weersomstandigheden wordt het een topoogst. Dergelijke oogst komt maar eens om de 20 jaar voor. Wij hebben een droge, erg zonnige zomer gekend. De wortels van de druivenranken zitten zeer diep in de aardbodem en hebben geen last van de droogte gehad. Er is zeer veel suiker aangemaakt en dat maakt dat het aroma en de molligheid van de wijn enorm hoog is. Wij gaan niet het massa sap hebben, maar wel zeer kwalitatief sap, met veel smaak en aroma met een lange afdronk. Dit jaar zijn wij klaar om de concurrentie aan te gaan met de grote wijnlanden”, aldus Daniel. Hij schat zijn oogst dit jaar op 7 ton met een productie van een 5000 flessen Chardonnay Kitsberg.

J.Cr.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Zonhoven
Zonhoven

BNP stopt smak geld in Konings

BNP Paribas Fortis Private Equity, de investeringspoot van de Franse bank, heeft een minderheidsparticipatie genomen in de Zonhovense drankenproducent Konings.… Lees meer

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.