Truiense reclameronselaar dagvaardt slachtoffers

XL Media, ook bekend als BMS uit Sint-Truiden, heeft zelf een aantal handelaars gedagvaard die niet zijn ingegaan op het malafide reclamevoorstel van de oplichters. "De wereld op zijn kop", vindt Unizo.

"Een reclameronselaar die zelf ondernemers dagvaardt, is gewoon te gek voor woorden,” stelt Unizo. Al vele jaren geeft XL Media zich uit als bedrijvengids in opdracht van officiële organisaties als politie en brandweer om ondernemers zo een betalende advertentie te ontlokken. "Bij de FOD Economie staat XL Media op de zwarte lijst," aldus de werkgeversorganisatie. "We hebben ons al eerder burgerlijke partij gesteld om een strafonderzoek af te dwingen en de rechtbank van Koophandel in Brussel erkende al dat XL Media oneerlijke handelspraktijken hanteert." Terwijl nog een beroep loopt tegen het bedrijf, daagt XL Media nu zelf vijf ondernemers voor de rechtbank wegens onbetaalde facturen.

reclameronselaar“De wereld op zijn kop,” aldus Unizo. "We raden aan om niet zomaar een document te ondertekenen. Wie toch gedupeerd is, reageert best niet en betaalt onder geen beding."

Vorig jaar stelde Unizo zich burgerlijke partij tegen XL Media om zo een strafonderzoek in te stellen. De onderzoeksrechter in Hasselt vroeg toen evenwel een buitenvervolgingstelling. "Ongewoon, aangezien enkel de zaakvoerder van XL Media werd verhoord en niet de gedupeerden of de FOD Economie," aldus de zelfstandigenorganisatie. We tekenden daarop beroep aan bij de Kamer van Inbeschuldigingstelling in Antwerpen. De voorbije jaren betaalde de organisatie al meer dan 21.000 euro gerechtskosten in lopende procedures tegen dergelijke oplichters.