UgenTec weet direct wie SOA heeft

Het Hasseltse bedrijf UgenTec heeft voor een Australische klant een toepassing gemaakt waarmee kan opgespoord worden of iemand een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) heeft. De test kan met de software van UgenTec ook nagaan of de persoon resistent is tegen antibiotica. Het pilootproject is een wereldprimeur in de diagnotische markt.

Zoals (intussen al door veel mensen) geweten, heeft UgenTec een methode ontwikkeld om heel snel DNA te analyseren. De technologie van het Hasseltse bedrijf kan dus worden gebruikt voor allerhande diagnostische tests. Het Australische bedrijf SpeeDx maakt er nu gebruik van. Zij gebruiken een software plug-in van UgenTec om via hun test de antibiotica-resistentie en SOA's in het DNA op te sporen. Deze analyse gebeurt nu volautomatisch, wat sneller en goedkoper is.

De Australiërs zijn zodanig onder de indruk dat ze de technologie van UgenTec nu in al hun tests willen gebruiken. "Dat is natuurlijk goed om te horen", zegt Wouter Uten, CEO van het Hasseltse bedrijf. "Lovende woorden en tevreden klanten zijn belangrijk."