Nieuws Limburg UHasselt: “Ruslandcrisis gaat iedereen voelen”

UHasselt: “Ruslandcrisis gaat iedereen voelen”

UHasselt: “Ruslandcrisis gaat iedereen voelen”

Dat ons fruit en groenten goedkoper zullen worden en de boeren minder zullen krijgen, is een gegeven dat vaststaat. Maar professor Piet Pauwels, decaan van de faculteit Economie aan de UHasselt, voorspelt dat iedereen in Limburg de gevolgen van de Rusland-crisis zal voelen. Pauwels is vooral beducht voor de oorlogsretoriek die voor het eerst sinds decennia langs beide zijden weer de kop opsteekt. “Voor het eerst sinds lang heeft de oorlogstaal de bovenhand op de politiek-economisch logica. Je merkt dat de prioriteiten bij de politici stilaan verschuiven. Je hoort nu in vele landen bijvoorbeeld de roep om de budgetten voor defensie op te trekken. Bij FN in Herstal en Barco zullen ze dat graag horen. Maar dat betekent dat de overheid elders meer zal moeten besparen of dat belastingen worden verhoogd. En dat voelt iedereen in zijn portefeuille.”

PietPauwelsDuitsland
“Vooral de indirecte gevolgen kunnen desastreus zijn,” vindt Pauwels. “Duitsland, de belangrijkste economie van de EU, zit op dit moment in een mini-recessie. Ons land is erg afhankelijk van de omringende landen, Duitsland op kop. Als de Russisch-Oekraïense spanning blijft aanhouden, kan dat het prille herstel in Duitsland fnuiken. Met ook voor ons alle gevolgen van dien.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.