Nieuws Limburg Unizo gooit steen in kikkerpoel van natuurdossiers

Unizo gooit steen in kikkerpoel van natuurdossiers

Unizo gooit steen in kikkerpoel van natuurdossiers

Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg, gooit een forse kassei in de kikkerpoel van Het Koet in Lummen. Zonder het werkgeversfront met Voka en VKW te willen doorbreken, schiet hij het idee af om 23 hectare in de Groene Delle te kappen om er een logistieke speler te huisvesten. “Waardevol natuurgebied inpalmen is miserie zoeken. Ik begrijp de groene beweging in dit dossier, wat veel minder het geval is bij hun verzet tegen het Essersbos of het Remo-stort”, zegt hij in Het Belang van Limburg.

“We hebben meer dan tien jaar geleden een akkoord gesloten tussen de werkgevers om de rangen te sluiten rond het dossier van de Groene Delle”, zegt hij. “Afspraken zijn afspraken en die gaan we ook naleven. Maar wij zouden vandaag zo’n afspraak niet meer maken. De tijden zijn grondig veranderd. We zeggen vanuit Unizo al langer dat we slimmer moeten omgaan met onze schaarse ruimte. Het zou een kapitale fout zijn om onze open ruimte en kostbare natuur voor elke prijs op te offeren. Dit gaat om waardevol natuurgebied, dat bovendien zeer belangrijk is voor de waterhuishouding. Een thema dat alleen maar actueler zal worden, ook voor onze bedrijven.”

Dozenschuivers

“We moeten het debat durven voeren of we de schaarse ruimte voor elke prijs willen opofferen”, aldus Lodewyckx. “Bijvoorbeeld voor grote logistieke spelers. Is dat de toegevoegde waarde die we voor Limburg willen? Om het oneerbiedig te zeggen: willen we de kampioen van de dozenschuivers worden? Ook voor de Groene Delle wordt het eerste jaar voorrang gegeven aan een internationale logistieke speler. Dat is een gemiste kans. Als je dan toch dergelijk gebied inpalmt, dan kan je beter inzetten op een duurzame en innovatieve speler die van ecologie een speerpunt maakt. We moeten de economische valorisatie per vierkante meter veel beter afwegen.”

Green Deal

“De tegenstelling tussen economie en ecologieis totaal voorbijgestreefd”, vindt de gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg. “Ecologie kan ook economie zijn en daar liggen enorme kansen. Onze open ruimte en natuur zorgen vandaag direct en indirect voor een grote tewerkstelling. Denk maar aan toerisme en de vrijetijdseconomie. Waarom maken we van Limburg niet de meest duurzame provincie van het land, met innovatieve ontwikkelingen op het vlak van energie, inname van open ruimte, mobiliteit en stedelijke ontwikkeling? We zouden een enorm argument in handen hebben om meer middelen naar hier te halen. Kijk naar wat Europa heeft vrijgemaakt voor zijn Green Deal. Voor Limburg is het een opportuniteit om een rol te spelen in de realisatie van die Green Deal en op dat vlak koploper te worden, naar Scandinavisch voorbeeld. Daar heeft men dat al langer begrepen en loopt men minstens tien jaar voor. Wie ecologie nog associeert met geitenwollen sokken mist economische opportuniteiten.”

“Choose your battles”
Lodewyckx pleit voor meer overleg. “Waardevol natuurgebied inpalmen is miserie zoeken. Het is zoals met een stok in een wespennest poken. Ze steken altijd terug. We moeten naar een structureel economisch-ecologisch overleg in Limburg. Want hoeveel veldslagen met de groenen hebben we al gewonnen? Maar ook zij moeten uit de loopgraven komen en openstaan voor slimmere keuzes. Voor beide kanten geldt: choose your battles. Op het vlak van de Groene Delle begrijp ik de frustratie van de groene beweging. Bij het Essersbos en het Remo-stort al veel minder. Van Essers hebben ze een symbooldossier gemaakt. Het is hoog tijd om de strijdbijl te begraven, want Economisch Limburg verdient beter. We moeten bedrijven als Essers in Limburg verankeren. De site van het Remo-stort, eigendom van Group Machiels, moet als een groene opportuniteit bekeken worden: dit is circulaire economie en past volledig in het verhaal om van Limburg een duurzame provincie te maken. Door zich te verzetten tegen dit project schiet de groene beweging in haar eigen voet. Dit zijn dossiers die strategisch veel belangrijker zijn dan de Groene Delle.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Oudsbergen
Oudsbergen

Kris Knaepen gaat Jaraco leiden

Kris Knaepen is de nieuwe algemeen directeur van aannemingsbedrijf Jaraco uit Oudsbergen. Hij werd officieel voorgesteld aan de medewerkers tijdens… Lees meer