Urbain_Vandeurzen-1

Urbain Vandeurzen doet grote overname

Het hoogtechnologische bedrijf LMS van de Limburgse ondernemer Urbain Vandeurzen, heeft een aandeel van 60 procent genomen in het Luikse bedrijf Samtech. De nieuwe combinatie is goed voor een jaaromzet van 175 miljoen euro en heeft 1.150 mensen in dienst in 40 landen in Europa, Azië en Amerika.

Samtech werd opgericht in 1986 als een spin-off van de Luikse universiteit en is gespecialiseerd in Computer Aided Engineering en in de ontwikkeling van software voor structuuranalyse, onder meer voor de lucht- en ruimtevaartindustrie. Het bedrijf realiseerde vorig jaar een winst van 21 miljoen euro, vooral in Frankrijk. Samtech heeft 200 mensen in dienst.

Samtech haalt vandaag ruim 85 procent van zijn omzet uit zijn lucht- en ruimtevaartactiviteiten. Zo is het bedrijf een strategische partner van Airbus, en voert het belangrijke opdrachten uit in het kader van de ontwikkeling van de A380 en A350. Omdat het hier gaat om langlopende contracten ondervond Samtech nauwelijks invloed van de crisis. De voorbije jaren werd telkens een groei gerealiseerd van 10 tot 15 procent per jaar.

Partner
Ondanks die fraaie groeicijfers ging het bedrijf op zoek naar een partner. Freddy Meurs van Samtech: “Wij hadden gerust alleen kunnen blijven verder werken, maar dan waren we op termijn terrein gaan verliezen op onze concurrenten en was onze groei in het gedrang gekomen. Met LMS hebben we een solide en complementaire partner gevonden die garant staat voor onze verder groei.”

Ook voor LMS is de overname een belangrijke stap. “Zo wordt Samtech in Luik ons competentiecentrum voor al onze luchtvaartactiviteiten”, zegt Urbain Vandeurzen, voorzitter en ceo van LMS.

LMS is gespecialiseerd in de ontwikkeling van test-, applicatie- en simulatiesoftware, onder meer voor de auto- en luchtvaartindustrie en voor de energiesector. Ruim 60 procent van de omzet wordt gerealiseerd in de automobielsector. Een van de terreinen waarop LMS werkzaam is de mechatronica, het terrein waar mechanische onderdelen door elektronica worden aangestuurd.

Na de overname - de huidige overnemers houden 40 procent van de aandelen - ontstaat een groep met een omzet van 175 miljoen euro. Bovendien dient 2011 zich aan als een uitstekend jaar. Urbain Vandeurzen: “Voortbouwend op het succesvolle jaar 2010 wordt 2011 een absoluut recordjaar met een omzetgroei van 20 procent en een recordwinst. Met Samtech meegerekend haalt LMS een groei van 65 procent over de afgelopen twee jaar.”

Guido CLOOSTERMANS

[caption id="attachment_7231" align="alignleft" width="400" caption="Urbain Vandeurzen van LMS. "][/caption]