Uw CEO verdient gemiddeld 150.000 euro per jaar

Een CEO verdient gemiddeld zo'n 150.000 euro bruto per jaar. De topmensen van niet-familiale bedrijven worden nog iets beter verloond (155.000) dan die van familiale ondernemingen (144.000). Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Hasselt en de werkgeversorganisatie VKW Limburg.

Het verloningspakket bestaat voor 78% uit een vast basisloon, 12% uit ‘niet-monetaire’ voordelen (bedrijfswagen, verzekering…) en voor 10% uit een (prestatiegerelateerde) bonus. De onderzoekers stelden daarbij vast dat bij de helft van de familiebedrijven aan externe benchmarking gedaan wordt. Bij 1 op 3 bedrijven is er een geschreven verloningsbeleid voor het management en een discussie op het niveau van de raad van bestuur. Slechts 13% van de familiebedrijven geeft aan over een renumeratiecomité te beschikken.

“De gemiddelde cijfers moeten met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden, want er zijn grote verschillen tussen de bedrijven onderling,” aldus de onderzoekers. “Zo verdienen CEO’s van grote bedrijven aanzienlijk meer dan CEO’s van kleinere bedrijven. En hoe beter een bedrijf presteert, des te hoger de verloning voor de CEO.” Andere belangrijke factoren die loonverschillen in de hand werken, zijn het diploma van de CEO en het aandelenpakket. Tot slot blijkt dat vrouwelijke CEO’s nog steeds significant minder loon ontvangen dan hun mannelijke collega’s.

Het loonverschil tussen de groep van familiebedrijven is wél aanzienlijk. Zo leert de studie dat stichter-CEO’s met gemiddeld 146.000 euro bruto aanzienlijk minder verdienen dan niet-familiale CEO’s in familiebedrijven (gemiddeld 170.000 euro). Familiale CEO’s ontvangen wel significant meer niet-monetaire verloning, terwijl niet-familiale CEO’s een hoger percentage variabele cash verloning ontvangen. CEO’s die opvolger zijn, krijgen gemiddeld 130.000 euro bruto per jaar.